Privreda
90

Expo 2015: Uskoro počinje gradnja arhitektonskog čuda u Milanu

Klix.ba
U Milanu uveliko traju pripreme za Expo, Svjetsku izložbu koja će se održati od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine, pod nazivom "Hraniti planetu, doživotna energija". Pobjednik takmičenja za dizajn paviljona u kojem će se održavati izložba je kompanija Nemesi & Partners. Oni su predstavili "urbanu šumu" koja naprosto oduševljava.

Prava arhitektonska čuda bit će predstavljena ns Svjetskoj izložbi u Milanu iduće godine, no Palata Italije (Palazzo Italia) koja će biti izgrađena za potrebe izložbe već je oduševila svijet.

Riječ je o strukturi na šest spratova koja stvara sopstvenu energiju i pročišćava vazduh. Paviljon površine od 13.000 metara kvadratnih bit će napravljen od više od 900 panela s fasadom od posebnog cementa koja će prečišćavati vazduh od smoga.

Građevina, koja će ostati u Milanu i nakon završetka izložbe, bit će podijeljena u četri bloka, povezana mostovima, a u tom prostoru će se održavati izložbe, događaji i konferencije. U maksimalno energetski neovisnoj građevini, od recikliranog materijala, nalazit će se i restorani, ali i velika bašta koja će obilovati vegetacijom i gdje će posjetitelji i izlagači moći uživati.

U restoranima će se služiti hrana uzgojena u baštama Palate Italije.

Iz kompanije koja je predstavila projekat istakli su da će na staklenom krovu biti postavljeni fotonaponski sistem kako bi se dobijala solarna energija, a pri sunčevoj svjetlosti posebni materijali u fasadi će "zarobljavati" zagađivače vazduha i pretvarati ih u inertne soli.

Svjetska izložba je naziv manifestacije koja se u obliku sajma ili izložbe održava od sredine 19. stoljeća pa do danas. Uobičajeni naziv za Svjetske izložbe je Expo. Osnovna ideja ovih izložbi da sve zemlje dobiju priliku prikazati ostatku svijeta svoj pogled na neku zadanu temu. Zemlje sudionice, u skladu s zadanom temom, uređuju po vlastitom nahođenju u odvojenim paviljonima svoje izložbene prostore.

Ostavština Svjetskih izložbi u više od 150 godina njihovog održavanja, između ostalog uključuje i Eiffelov toranj u Parizu te Atomium u Briselu