Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
neka dotični gospodin objasni javnosti zašto BiH neće učestvovati na svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu kako bi se omogućimalo malim poduzetnicima da izvoze svoje proizvode na tržište EU. Svi iz regije učestvuju samo BiH ne!
On je rekao ono šta je htio da kaže. :)) Sve se to plaća.
Usitnjeni posjedi i parcele dominiraju u našoj državi, a obzirom da organska proizvodnja traži više ljudkog rada u odnosu na konvencionalnu proizvodnju onda ona kao takva ima prednost .U BiH se godišnje ne zasijave oko 47% oraničnog zemljišta što je ogroman potencijal za novo zapošljavanje u agraru.Osim toga, organska proizvodnja može biti u funkciji održivog razvoja agrara u BiH kao i u funkciji održivog povrataka raseljenih.Da organska proizvodnja ne bi bila samo šansa neophodno je da država donese strateški dokument kojim će se stvoriti povoljan ambijent za razvoj ove proizvodnje i zaštite životne sredine, jer je ova proizvodnja i u funkciji ekologije.Bez tog dokumenta, bez zacrtanih ciljeva,bez propisanih mjera koje treba donijeti i provoditi organska poljoprivreda u BiH ostaće samo neiskorištena šansa.
Mnoge države u Evropi i svijetu vidjele su svoju šansu u organskoj proizvodnji.Danas u svijetu godišnja prodaja organskih proizvoda dostigla je preko 60 milijardi dolara.U svijetu se potražnja za proizvodima organskog porijkla izrazito povećava, a u skladu sa tim rastu i površine pod organskom proizvodnjom, kao i farme certifikovane za organski uzgoj životinja. U Australiji se pod organskim sistemom gajenja nalazi oko 12 miliona ha, u Španiji, Italiji I Nemačkoj oko 1 – 1, 3 miliona ha, u Velikoj Britaniji oko 700 000ha.Godišnji rast ove proizvodnje u Nemačkoj je 10%, a u SAD, Japanu i Francuskoj čak 20%.Pri tom se, u poslednjih nekoliko godina u Evropi, potražnja za ovim proizvodima uvećala tri puta. Bosni i Hercegovini organska proizvodnja je praktično na samom početku iako se argumentovano može tvrditi da ona ima dosta solidne uslove za odvijanje ove proizvodnje.
Sve šanse, a niđe gola !
Bravo! Bingo! :)))))))) Svi pričaju, kao da ljudi to ne znaju. Znaju da ono što uzgajaju za sebe, uzgajaju organski, a za prodaju su otrovi1 Pa kod nas svako ko ima malo baštice ima svoje organske proizvode. Sada se o tome treba pričati. Kaže, bilo je više proizvođača kada je bilo poljoprivrednih poticaja?! A ZAŠTO NEMA POTICAJA ZA POLJOPRIVREDNIKE?!