{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji

S
8.10.2014. u 13:53
12
10
BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji
12
BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji
Bruno Bojić (Foto: SRNA)
BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji jer se u Evropi i svijetu danas daje sve veći značaj proizvodima koji nisu genetski modifikovani, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.
Pred početak dvodnevnog edukativnog treninga iz oblasti organske proizvodnje za proizvođače prekograničnog područja Srbija-BiH u okviru projekta "Eno Agri", koji finansira EU sa oko 390.000 evra kroz IPA program prekogranične saradnje, Bojić je istakao da je danas organska proizvodnja u jakom zamahu, sa poboljšanjem i kvaliteta i kvantiteta proizvoda.

On je naglasio da je cilj ovakvih treninga da se relevantni proizvođači kroz intenzivan program edukacije upoznaju o prednostima organske poljoprivrede u odnosu na druge sisteme proizvodnje.

"Uz pružanje usluga edukacije od osposobljenih stručnjaka, relevantnim proizvođačima će biti pružene informacije, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu transformaciji već postojeće farme u organsku sa fokusom na promovisanje organskih proizvoda, te kreiranje regionalnog brenda", rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta "Eno Agri" je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje popljoprivrede, te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnje kapaciteta u ovom sektoru.

Predsjednik Saveza uduruženja organskih proizvođača Federacije BiH /FBiH/ Sejad Herceg istakao je da u FBiH postoji oko 92 proizvođača organskih proizvoda, te dodao da je taj broj ranije kada su dodjeljivani podsticaji bio znatno veći.

Herceg je naglasio da veliki problem ovim proizvođačima u BiH predstavlja i to što nema zakona o organskoj proizvodnji.

On je naglasio da je formirana i mreža organskih proizvođača na nivou jugoistočne Evrope sa sjedištem u Berlinu, posredstvom koje će organski proizvodi iz BiH biti plasirani prema EU.

"Naš cilj je da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da savladaju discipline organske proizvodnje, jer u BiH imamo velike mogućnosti za to", rekao je Herceg, dodavši da na tržištu nema dovoljno organskih proizvoda.

Dvodnevni edukativni trening organizovali su Savez udurženja organskih Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: