Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
https://www.youtube.com/watch?v=dAa6bOWB8qY
https://youtu.be/Hne0mZWtby8
samo gotove proizvode nis sirovine, nisu djaba merkantilisti u 16. i 17. stoljecu rekli da treba izvoziti gotove proizvode a sirovine cuvati.
Hoću masivnu komodu iz domovine.
Sto prije pmanjiti izvoz sirovine, daski a te resourse i sirovinu usmjeriti u priizvodnju gotovog namjestaja. Ne trba nam vise sume vec treba ovo sto imamo sume usmjeriti na naj profitabliniji nacin. Za sumarstvo i industrije prodaje sirovine se za svakih 100 tona zaposljavan 1 osoba dok je za istu kolicinu sirovine u izvozi gotovog proizvoda zaposljava preko 40 osoba. Takoder je bitno proizvoditi kvalitetan namjestaj za domce trziste, sto bi putem olaksica na takse i slicno, omogucila da se taj kvalitetni namjestaj lokalno prodaje jeftinije sto bi ga cinilo ekonomicnim za domace trziste. Ovdje dizajn igra veliku ulogu jer putem dizajna se mogu pojeftiniti proizvodi bez oduzimanja prakticnosti, estetike i kvaliteta.
Trenutni potencijali prirasta (laički "količinski fond") i prinosa (laički "realizovani prirast u obliku šumskih drvnih sortimenata"), participiranjem u šumarskoj i drvnoj industriji imaju vrijednost ekvivalentnu 24-25 % učešća u GDP-u drđave BiH, dok racionalizacijom gospodarenja šumama i konsekventnim provođenjem biotehničkih mjera, participacija šumasrtva i drvne industrije u drđavi BiH može dostići i vrijednost od 48-50 %. Nažalost, ti podaci se ne iznose javnosti, iako su transparentni. Njemačka je, ipak, najveći uzor većini kvalitetnih šumarskih stručnjaka i drvnoindustrijskih poduzetnika u drđavi BiH, a naši najbolji stručnjaci su se edukovali i stekli praksu upravo u Njemačkoj, te im treba dati "prostora" da pokažu što znaju i da učestvuju u kreiranju što većeg broja ekonomskih strategija za državu BiH. Optimistično vjerujem da će to vrijeme doći i da će se što prije u institucijama BiH birati stručni kadrove za upravljanje svakim segmentom društva na bazi struke i nauke.
Pardon: "državi" i "šumarstva".
...za veci izvoz ti treba samo vise sume... Drvo ne treba nikakvu reklamu... Sirovina se ne izvozi tupani, mala marza a nista radnim mjesta....izvoze se drveni proizvodi glupani....