{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. drvna industrija ima ogroman potencijal, za veći izvoz u Njemačku potrebno više promocije

F
29.10.2015. u 12:25
10
11
Bh. drvna industrija ima ogroman potencijal, za veći izvoz u Njemačku potrebno više promocije
10
Bh. drvna industrija ima ogroman potencijal, za veći izvoz u Njemačku potrebno više promocije
Seminar Kako poslovati s Njemačkom, s posebnim osvrtom na drvnu industriju i namještaj, održava se danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH a u sklopu DIHK-CEFTA projekta.
Predavač Hatto Brener iz njemačkog AWI Međunarodnog poslovnog servisa izjavio je da Bosna i Hercegovina ima dobru drvnu industriju s dugom tradicijom i znanje potrebno za proizvodnju namještaja, ali bi izvoz u Njemačku moga biti veći.

Istakao je da BiH ima kvalitetno drvo, kvalifikovane radnike i znanje, što treba iskoristiti budući da je Njemačka veliki uvoznik namještaja.

Brener je rekao da bh. proizvođači trebaju više pažnje posvetiti uspostavljanju kontakata i promociji na njemačkom jeziku, posebno promociji na internetu i putem kvalitetnijih prospekata.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Dujko Hasić kazao je da bh. drvna industrija raspolaže ogromnim potencijalima, što pokazuje prošlogodišnji trgovinski suficit veći od 200 posto, a posebno raduje povećanje udjela namještaja i drugih finalnih proizvoda u izvozu i smanjenje udjela poluproizvoda i sirovina.

Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Selma Bašagić precizirala je da je u 2014. udio namještaja u ukupnom izvozu tog sektora bio 34 posto, odnosno nešto više od 357 miliona KM, dok je u prvoj polovini 2015. taj udio povećan na 39 posto ili nešto više od 190 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: