biznis
0

Potpisan protokol o ekonomskoj saradnji BiH i Turske

Anadolija
Zamjenik turskog premijera Besir Atalay izjavio je da se trebaju poboljšati ekonomski odnosi BiH i Turske, istakavši da su dosadašnji ekonomski odnosi u sferi trgovanja bili ispod nivoa političkih odnosa i da postoji veliki potencijal za njihovo poboljšanje.

Protokol o bilateralnoj ekonomskoj saradnji između BiH i Turske potpisali su zamjenik turskog premijera Besir Atalay i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

U svome obraćanju Atalay je izjavio da je jačanje ekonomskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom jedan od vodećih ciljeva Turske i da su se trudili da se ova saradnja unaprijedi.

„Poznato vam je da smo uvijek pokazivali posebnu bliskost prema BiH i da smo davali sve od sebe da imamo što bolje odnose. U bilateralnim pregovorima razgovarali smo o problemima koji su bili kočnica za ulaganja turskih investitora u BiH. Mi imamo veliki potencijal za dobru saradnju, jer naši ekonomski odnosi su ispod nivoa političkih odnosa“ rekao je Atalay.

Turska uz BiH i u teškim danima

Atalay je dalje naglasio da saradnja u oblasti trgovine ne treba ostati na postojećem nivou već da se treba povećavati i razvijati, kako u bilateralnoj tako i u globalnoj saradnji. Zamjenik premijera izjavio je da narod Bosne i Hercegovine ima punu podršku Turske u svim budućim aktivnostima.

"U teškim danima Turska je biila uz BiH“, dodao je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je tržište BiH veoma malo, ali da uprkos tome privlači pozornost turskih investitora. „Bosna i Hercogovina ima prijateljske zemlje u svim dijelovima svijeta, a Turska je jedna od zemalja koja je bila uz našu zemlju u teškim danima“ izjavio je Šarović, a zatim dodao i to da je Turska dala veliku podršku u razvoju i napretku Bosne i Hercegovine. Na kraju svog obraćanja ministar Šarović izrazio je zahvalnost Turskoj u njenom angažmanu za ulaganje u poljoprivredu i obezbjeđenje kreditiranja u saradnji sa bankom Eximbank.

Potpisani bilateralni protokol o ekonomskoj saradnji Turske i BiH obuhvata razvoj svih odnosa u svim sferama ekonomske saradnje.

Prema pomenutom protokolu dvije zemlje će pružati podršku bilateralnim ulaganjima i vršiti razmjenu informacija o slobodnoj zoni trgovanja i uslovima ulaganja u BiH i Tursku.

Najavljeni zajednički projekti

Razvoj odnosa između banaka i kreditiranje putem Eximbanke, kao i izvoz turske robe i usluga odvijaće se pod garancijom države Bosne i Hercegovine. Protokolom se predviđaju zajednički projekti u oblasti energetskog sektora kao što su električna energija, nafta, plin i dr.

Predviđeno je takođe oživljavanje i razvoj poljoprivrede, građevinski projekti, razvoj urbanizma, kao i zajednički projekti pružanja usluga u slučaju prirodnih katastrofa.