BiH
0

Bevanda i Davutoglu razgovarali o poboljšanju ekonomske saradnje

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Bevanda je zahvalio na prijateljskoj potpori koju Turska kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu ekonomske saradnje. On je rekao da je Turska deveta po rangu izravnih stranih investicija u BiH, istaknuvši investiranje u Natron Hayat Maglaj i u Soda Sanayii A.S. - Sisecam Soda Lukavac.

"Naš cilj je da stvorimo kvalitetnije uvjete za konkretiziranje ekonomske saradnje. Moramo ukloniti sve prepreke koje stoje na putu vašim poduzetnicima. Učinit ćemo sve da unaprijedimo naše odnose", dodao je predsjedatelj Bevanda.

Ministar Davutoglu je prenio srdačne pozdrave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i čestitao Bevandi na dolasku na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara te dodao da je Turska spremna da pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u .

" Za razvoj BiH potreban je novi pristup i obje strane moraju dati svoj doprinos", rekao je Davutoglu, naglasivši da je Turska spremna dati podsticaje svojim poduzećima koja žele ulagati u BiH, ali da je na tom putu nužno otkloniti sporost administracije u donošenju odluka.

Republika Turska je, kako je rekao ministar Davutoglu, radi unaprjeđenja zapošljavanja u BiH, odlučila dati svoj doprinos i pružiti finansijsku pomoć u obliku kredita malim i srednjim poduzećima radi otvaranja novih radnih mjesta na području cijele Bosne i Hercegovine.

Davutoglu i Bevanda su dogovorili da bi u sljedećem razdoblju bilo izuzetno važno organizirati poslovni forum za poduzetnike iz Turske koji žele ulagati u našu zemlju i istaknuli da je za sva eventualna ulaganja nužno osigurati faktor sigurnosti.

Upravo integracija BiH u EU i NATO će vratiti povjerenje i sigurnost u ulaganja u BiH a Turska će na tom putu davati bezrezervnu potporu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.