{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Davutoglu: Turska podržava BiH kao najljepši model zajedničkog života

F
4.5.2012. u 15:54
31
77
Davutoglu: Turska podržava BiH kao najljepši model zajedničkog života
31
Sveukupna podrška Turske Bosni i Hercegovini je neupitna i pružit ćemo vam pomoć da se zajedno s regijom Balkana integrirate u evropske tokove.
O Balkanu je potrebno razmišljati kao o dijelu Evropske unije koji će postati njen značajan dio i zahvaljujući tim integracijama osigurat će se trajna stabilnost i sigurnost cijele regije, istaknuo je ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu tokom susreta sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Turska podržava BiH kao najljepši model zajedničkog života, a kao vaši iskreni prijatelji istinski želimo da on opstane i očvrsne", dodao je ministar Davutoglu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković zahvalio je na sveukupnoj pomoći Turske i rekao da je Bosni i Hercegovini ekonomska i finansijska pomoć dobrodošla, ali bez uvjetovanja.

"Ohrabrujemo sve one koji žele investirati, ali bez postavljanja političkih uslova", naglasio je predsjedavajući Živković i dodao da je cijeli prostor Bosne i Hercegovine vrlo otvoren za takvu vrstu saradnje.

Ministar Davutoglu istaknuo je važnost priključenja Bosne i Hercegovine NATO-u, odnosno aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) koji bi bio garancija mira i sigurnosti.

Na taj način otvorila bi se vrata i za snažnija strana ulaganja jer uvjet sigurnosti jedan je od najvažnijih za strani kapital, rekao je Davutoglu.

Tokom susreta delegacija istaknuta je i nužnost podrške Turske Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Također, razgovarano je i o projektima podsticaja bosanskohercegovačkoj privredi, stimulaciji malih i srednjih preduzeća, naročito u oblasti poljoprivrede.

Na taj način dio svojih proizvoda Bosna i Hercegovina bi pokušala plasirati na strano tržište, a realizacija ovih projekata putem banaka doprinosi i otvorenju novih radnih mjesta na području cijele BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: