BiH
0

Davutoglu pozvao Radmanovića i Dodika da posjete Tursku

FENA
Ahemt Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ahemt Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom, u odvojenom susretu na ministrov zahtjev.
Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i stanju u BiH.

Na početku razgovora, ministar Davutoglu je uputio zvanični poziv članu Predsjedništva BiH Radmanoviću da posjeti Tursku te prenio raniji poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da posjeti Tursku i da razgovaraju o svim pitanjima u vezi s odnosima između BiH i Turske.

"Turska nema skrivenu agendu kada su u pitanju Balkan i BiH. Nema tajni između BiH i Turske. Naša eventualna neslaganja ili razmimoilaženja stvar su nedostatka međusobne komunikacije i informiranja", rekao je Davutoglu.

Jedna od tema razgovora dvojice državnika bila je i odnos BiH prema NATO-u.

Radmanović je ponovio da u dva entiteta u BiH postoje različita gledanja na eventualno članstvo BiH u ovom savezu.

Podsjetio je da ne treba javnost opterećivati članstvom u NATO-u, koje nije na dnevnom redu u ovom trenutku.

"Nakon dogovora o vojnoj imovini, BiH je stekla uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, nakon čega predstoji dugo vrijeme da stanovnici BiH razložno razmotre i donesu najbolju odluku o eventualnom stupanju u članstvo NATO-a", istakao je Radmanović.

Davutoglu je informirao Radmanovića da je Turska odobrila povoljan kredit Bosni i Hercegovini za razvoj malih i srednjih preduzeća, te pozvao preduzeća iz Republike Srpske i Federacije BiH da apliciraju kod banaka za navedena kreditna sredstva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.