Nakon susreta sa Ali Babacanom
0

Lagumdžija: Turska je prijatelj BiH na našem putu prema NATO-u

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turska je veliki prijatelj BiH na našem putu prema NATO-u. To smo danas ponovo potvrdili s konkretnim aktivnostima koje su pred nama i koje ćemo raditi zajedno u nadi da ćemo na predstojećem samitu u Chicagu, uz pomoć naših prijatelje iz Turske, biti dobra vijest za BiH. Ovo je u subotu navečer kazao ministar vanjskih poslova BiH BiH Zlatko Lagumdžija novinarima nakon susreta s turskom delegacijom koju je predvodio zamjenik premijera Turske Ali Babacan.

Naglasio je da je dosad bilo puno velikih očekivanja i prilika da se čelništvo BiH ovdje sastane sa zvaničnicima Turske što je okarakterizao kao njihovu spremnost da ekonomska suradnja dvije država bude bolja i ide dalje, ali da je sad došlo vrijeme da se na nivou ministara te uzajamne želje i konkretiziraju.

"Ekonomski, energetski, infrastrukturni, projekti u poljoprivredi samo su neke teme za koje smo dogovorili način da konkretiziramo suradnju da bi ti projekti iz obećanja prešli u fazu stvarnost za običnog čovjekau našoj državi", kazao je Lagumdžija.

Babacan je večerašnji razgovor definirao kao vrlo uspješan kraći radni susret, te istaknuo potpunu podršku Turske u stabilnosti i blagostanju BiH.

"Snažno podržavamo BiH na njenom putu ka integraciji s NATO-om i EU i znamo da bh. vladi predstoji puno posla u mnogim reformama", kazao je i zaželio im puno sreće u tome.

Babacan je napomenuo da će u neposrednoj budućnosti doći do podrške Turske BiH posebno u projektima iz oblasti infrastrukture i poljoprivrede, te naglasio da su politička odluka i volja već donesene.

"Ohrabrujemo poslovne ljude iz Turske da dođu u BiH, a učinit čemo s naše naše strane promjenu legislative da bi se što više bh. roba našlo na tržištu Turske. Mislimo da će se pomoću turskih trgovinskih institucija bh. roba moći plasirati i na svjetska tržišta", kazao je Ali Babacan.

U okviru boravka u BiH, delegacija Turske sastala se u subotu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i direktorom BBI banke Amerom Bukvićem.