Premijer Turske u Predsjedništvu
531

Erdogan: BiH i njeni narodi imaju veliku važnost za Tursku

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su, nakon večerašnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH kojem su, osim predsjedavajućeg, prisustvovali i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Nabojša Radmanović, održali konferenciju za novinare.

Izetbegović je kazao da su visokom gostu iz Republike Turske predstavljene mogućnosti bh. privrede.

"Zahvalili smo se na brzo odobrenom kreditu koji se odnosi na pomoć povratku kroz pomoć privredi u regionima u kojima su povratnici. Odobreno je 100 miliona eura, a do sada je utrošeno oko deset miliona ili deset posto odobrenog iznosa. Dakle, ako takvim tempom nastavimo onda ćemo u roku od dvije godine implementirati kompletan iznos i to će predstavljati preokret u procesu povratka u BiH“, kazao je u uvodnom obraćanju na konferenciji za novinare Izetbegović.

On je potom zahvalio Turskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini.

"Zahvalili smo se na snažnoj i efikasnoj podršci Turske, predvođene našim prijateljem ministrom Ahmetom Davutogluom, u pomoći bosanskohercegovačkim aspiracijama u odnosu na evroatlanske integracije", rekao je Izetbegović.

Turski premijer Erdogan je susret s članovima Predsjedništva BiH ocijenio veoma značajnim, te poručio kako bosanskohercegovački narodi za Tursku i turski narod imaju posebnu važnost.

"Na početku, iz respekta, želio bih da pozdravim svog cijenjenog prijatelja i mog brata, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Bakira Izetbegovića, a i vas predstavnike sredstava javnog informiranja, kao i sve prisutne. Mislim da smo iza sebe ostavili jako značajan susret na nivou ministara vanjskih poslova i susret dvije delegacije tokom kojeg smo razgovarali sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH. Želim da dobro znate, kada je u pitanju BiH i kada su u pitanju bh. narodi, oni za Turke i za Tursku imaju posebnu važnost i zauzimaju značajno mjesto. Ovo je tako i tako će ostati“, kazao je Erdogan.

Turski premijer je potom poručio da će odnosi između njegove zemlje i BiH biti nastavljeni punom snagom "u smjeru u kojem su se i do sada kretali“ bez obzira na to da li se radilo o vojnim, političkim, ekonomskim, historijskim ili kulturalnim odnosima.

"Posebno sam ponosan na činjenicu da ću sutra biti na Univerzitetu u Sarajevu, na kojem mi je dodijeljen počasni doktorat, što osjećam jakom značajnim“, kazao je Erdogan.

Premijer Republike Turske je podsjetio kako obim trgovinske razmjene između Turske i BiH trenutno iznosi oko 400 miliona dolara i dodao kako je blizu vrijeme kada će taj iznos biti spominjan ne u milionima, nego u milijardama, ne samo dolara nego i eura.

"Naš kredit, koji je iznosio 100 miliona eura, iskorišten je oko deset posto i očekujem da će se u narednom periodu iskoristiti u punom kapacitetu. Ja mislim da će to biti poput neke kofe koja će se stalno spuštati u bunar i vaditi vodu“, kazao je Erdogan dodavši kako je na sastanku s Predsjedništvom BiH ponovljena podrška Turske evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Turski premijer osvrnuo se i na predstojeće lokalne izbore u BiH.

"Naša je želja da 7. oktobar protekne u najboljem redu i da ti izbori budu historijski za našu bosanskohercegovačku braću.“

Na kraju je uputio i poruku narodima BiH.

"No, mi kao Turska, odnosno Republika Turska, od vas, kao naše braće, imamo jednu zamolbu: Nemojte se dijeliti. Budite jedinstveni, budite postojani i budite čvrsti i pravdeni. Jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji.

Podsjetivši kako obim trgovinske i robne saradnje dvaju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, ali da će se uskoro popraviti, turski premijer je članovima Predsjedništva BiH ponudio i vrlo konkretnu saradnju u oblasti privrede.

"Svoj trojici članova Predsjedništva BiH ponudio sam jednu sveobuhvatnu suradnju, pozvao ih da dođu sa velikim brojem poduzetnika i svih onih koji u sektoralnom smislu mogu realizirati tu suradnju i podići nivo naše ekonomske i bilateralne saradnje, dakle saradnje dvije zemlje“, kazao je Erdogan.