Paradise Papers
7

Otkrivene offshore malverzacije kraljice Elizabete, Trumpovog ministra, Facebooka i Twittera

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dokumenti iz globalne istrage nazvane Paradise Papers otkrivaju tajne skrivenog bogatstva najvećih svjetskih kompanija, šefova država i važnih osoba u politici, sportu i zabavi. Paradise Paper je druga najveća baza podataka na svijetu, nakon Panama Papersa.

Dokumenti otkrivaju globalna okruženja u kojima je lako vršiti poreske zloupotrebe i gdje najbogatije korporacije na vještački način mogu zaštiti svoje bogatstvo. Materijal je dobio njemački Süddeutsche Zeitung, a zatim ih podijelio s Guardianom, BBC-jem i New York Timesom.

Paradise Papers, između ostalog, otkriva milione funti privatne imovine kraljice Elizabete II koji su uloženi na Kajmanskim otocima, a dio novca je otišao i trgovcu koji je optužen za iskorištavanje siromašnih i ranjivih porodica, velika offshore poslovanja članova kabineta Donalda Trumpa, uključujući i uplate kompanije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina na račun špedicije multimilijardera i američkog ministra trgovine Wilbura Rossa. Dokumenti otkrivaju i kako Facebook i Twitter dobijaju stotine miliona dolara koji potiču iz ruskih finansijskih institucija, zatim izbjegavanje plaćanja poreza fonda na Kajmanskim otocima kojima upravlja šef finansija kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Paradise Papers otkrivaju i i ranije nepoznat fond u vrijednosti od 450 miliona dolara koji štiti bogatstvo britanskog biznismena Michael Ashcrofta, izbjegavanje poreza multinacionalnih korporacija među kojima su Nike i Apple, kako neke od najvećih imena iz svijeta filmske i TV industrije štite svoje bogatstvo nizom offshore šema te složene offshore mreže putem kojih dva ruska milijardera nastoje kupiti udjele u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton.

Objavljivanje ovih podataka je pritisak na svjetske vođe poput Donalda Trumpa i Therese May koji su obećali da će obuzdati intrige oko izbjegavanja poreza. Objavljivanje istrage koja je trajala godinu dana, a u kojoj je učestvovalo više od 380 novinara, dolazi u vrijeme rastuće globalne nejednakosti dohotka.