Voljela je automobile
28

Prodaje se Daimler Majestic koji je pripadao kraljici Elizabeti II

D. B.
Preminula britanska kraljica Elizabeta II voljela je automobile te je posjedovala niz različitih modela tokom svog života, a jedan od njih se prodaje na aukciji.

Rijel je o modelu Daimler Majestic iz 2001. godine, koji je prešao svega 26.000 kilometara. Lakiran jej u British Racing zelenu boju s krem unutrašnjošću, a sve to su prodajni aduti ovog Jagura XJ s drugom oznakom

Kraljica je naručila i nekoliko opcija za svoj automobil, uključujući osvjetljenje i pretinac za torbicu na centralnoj konzoli. Izabrala je drrvenu završnu obradu za stoliće, kao i zeleni konac za presvlake u unutrašnjosti koji se slaže sa zelenim patosnicama.

Ovu luksuznu limuzinu pokreće 4,0-litarski V8 motor uparen s petostepenim automatskim mjenjačem, koji razvija 284 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h automobilu je potrebno nešto više od sedam sekundi. Maksimalna brzina iznosi 240 km/h.

Na pločici u unutrašnjosti automobila se navodi da je specijalno napravljen za kraljicu, da je prvi put registrovan 4. juna 2001. godine, kao i da je bio njeno lično vozilo do jula 2006. godine.