Vlada FBiH
0

Neprihvatljive izmjene odluke o izmjeni cijena goriva

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) nije danas prihvatila prijedloge Republike Srpske (RS) o izmjeni odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, sve dok ne budu ispunjeni uslovi iz ranije date saglasnosti.

Uslovi podrazumijevaju obavezu da na benzinskim pumpama u BiH, na kojima se prodaje gorivo proizvedeno u Rafineriji "Brod", bude istaknuto obavještenje da gorivo ne odgovara evropskim standardima, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vijeće ministara BiH treba da utvrdi mjere koje će obezbijediti da se vrši zajednička neutralna kontrola kvaliteta goriva iz Rafinerije "Brod", kao i da se sadržaj sumpora u bezolovnom benzinu i dizel gorivu veže isključivo za derivate proizvedene u BiH od sirove nafte iz uvoza. 

Takođe, treba obezbijediti da se količina prerađenih naftnih derivata u Brodu dokazuje na bazi validne dokumentacije o uvozu sirove nafte, kao i obavezati strateškog partnera koji je privatizovao Rafineriju na poštivanje EU direktiva o kvalitetu goriva, navodi se u saopštenju.

Vlada RS 22. juna zatražila je od Savjeta ministara BiH produženje roka za dio odluke o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata koji se odnosi na bezolovne motorne benzine i mazute. 

Svi rokovi iz dosadašnje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH produženi su za 60 dana na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH 30. juna. Na ovaj način omogućen je nastavak rada Rafinerije "Brod". 

Produženje roka traženo je kako bi se izgradnjom novih postrojenja u Rafineriji obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.