{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o kvalitetu naftnih gorivu produžena za 60 dana

S
30.6.2010. u 11:09
0
0
Odluka o kvalitetu naftnih gorivu produžena za 60 dana
0
Odluka o kvalitetu naftnih gorivu produžena za 60 dana
Vijeće ministara BiH
Svi rokovi iz dosadašnje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH produženi su danas za 60 dana čime se omogućava nastavak rada Rafinerije Brod.
Produženje roka traženo je kako bi se izgradnjom novih postrojenja u Rafineriji obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

Odluka je donesena većinom glasova na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, potvrđeno je iz ove institucije.

Vijeće ministara će nakon donošenja ove odluke u roku ne dužem od sedam dana formirati komisiju za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koja će imati pet članova, od čega tri člana delegira Vijeće ministara koji određuje i predsjedavajućeg komisije, dok će Vlade Republike Srpske i Federacije delegirati po jednog predstavnika.

Komisija će Vijeću ministara do 25. avgusta dostaviti prijedlog nove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koja će biti prilagođena vropskim direktivama.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“ i u službenim glasnicima RS, FBiH i Brčko distrikta.

Kako Srna saznaje, Vijeće ministara BiH prethodno nije postigao saglasnost o odluci kojom se rok od 30. juna 2010. godine domaćem proizvođaču za dostizanje kvaliteta bezolovnih motornih bebzina i mazuta prolongira u maksimalnom trajanju od tri godine.

Protiv ove odluke glasali su ministri iz Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je tokom nedavne posjete Rafineriji nafte u Brodu rekao da je ubijeđen da će do kraja juna biti donesena odluka o izmjenama i dopunama odluke o kvalitetu tečnih goriva, koja će biti u interesu građana BiH i ove kompanije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević ranije je izjavio Srni, da se najnovijim prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva predlaže stavljanje na snagu standarda BAS EN 590:2008.

"Primjenom ovog standarda uvoznici će imati obavezu da uvoze dizel gorivo sa maksimalnim sadržajem sumpora do 10 mg/kg, a to je evro dizel pet, a gorivo iz Rafinerije nafte Brod, prema ovom prijedlogu, do 30. juna 2013. godine moglo bi da ima maksimalni sadržaj sumpora u dizelu do 50 mg/kg što je evro dizel četiri", rekao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, odluka propisuje uslove kvaliteta koje moraju ispuniti naftna goriva (dizel gorivo, bezolovni motorni benzin, ulje za loženje ekstra lako, ulja za loženje (mazut) koja se prometuju u BiH.

Zirojević ističe da je trenutno važeći BAS EN 228:2002 standard koji definiše kvalitet bezolovnog benzina, a da su sporni parametri sumpor, benzen i aromati.

Vlada RS je 22. juna zatražila od Vijeća ministara produženje roka za dio odluke o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata koji se odnosi na bezolovne motorne benzine i mazute, a koja važi do kraja ovog mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: