Ministri u posjeti Rafineriji
0

"Dopune Odluke o kvalitetu tečnih goriva do kraja mjeseca"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara do kraja ovog mjeseca donijeti odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih goriva, te da će ona biti u interesu Rafinerije nafte u Brodu i, kako kaže, građana BiH.

Rafinerija trenutno proizvodi, podsjetio je, benzin po standardu evro 3, zbog čega je njeno poslovodstvo tražilo dodatno vrijeme da bi postigli standarde proizvodnje benzina evro 5.

Predsjedavajući Vijeća ministara i ministri sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, saobraćaja i veza Rudo Vidović, finansija i trezora Dragan Vrankić, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac posjetili su danas Rafineriju u Brodu da bi se upoznali o tehnološkom procesu proizvodnje i o investicionim planovima većinskog ruskog vlasnika, posebno onima koji se odnose na postizanje kvaliteta proizvedenih naftnih derivata u skladu s evropskim standardima.

Špirić je pojasnio da je zajedno s ministrima došao u Rafineriju da bi se upoznali o stvarnoj situaciji i da bi mogli donijeti odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih goriva.

“Ostaje da se vidi kakva će biti odluka, ali sam uvjeren da smo danas dobili argumente koji idu u prilog pozitivnog donošenja”, rekao je on.

Iznio je i stav da se “donošenje izmjena i dopuna Odluke o kvalitetu tečnih goriva mora oteti iz ralja politikanstva i različitih lobija”.

Špirić je dodao da je u pogledu proizvodnje dizel goriva, koja čine 60 posto proizvodnje, Rafinerija već postigla evropski standard evro 4 i evro 5, ističući da to nema nijedna rafinerija na prostoru bivše Jugoslavije i u okruženju. Još je dodao da brodska rafinerija ima u planu da bude lider ne samo na tržištu BiH već i jedna od najsnažnijih rafinerija u regionu.

Govoreći o poslovanju Rafinerije iznio je podatak da je u 2008. i 2009. u rekonstrukciju tog preduzeća uloženo 240 miliona eura, dok se do 2015. planira zaokružiti investicija od 530 miliona eura te podsjetio da je u Rafineriji sada zaposleno 1.659 radnika.

“Pokazatelji poslovanja Rafinerije u Brodu služe BiH kada se obraća međunarodnim finansijskim institucijama jer ti podaci snažno podupiru rast i razvoj BiH”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Direktor "Optima grupe" Jurij Belov, koji je upoznao članove Vijeća ministara BiH o radu i planovima Rafinerije Brod, naveo je da je u "Optima grupi", koju čine Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, “Petrol” i “Optima grupa” zaposleno oko 3.000 ljudi.