biznis
0

Kozarić: BiH nije u recesiji, ali je kriza prisutna

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Bosna i Hercegovina nije u recesiji, ako se gleda statistički da se ona proglašava kada zemlja u dva kvartala ima negativan trend rasta, ali je kriza prisutna, ocijenio je danas guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i naglasio da su prognoze te banke nešto optimističnije od međunarodnih finansijskih institucija.

Procjena Centralne banke je da će rast u BiH biti od 1,5 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) govori o nula posto, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) oko jedan posto.

"Želim da vjerujem da će ovo što rade entitetske vlade i Vijeće ministara BiH dati jedan zamajac realnom sektoru i da će se naći načina za otvaranje javnih radova", kazao je Kozarić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

I novi stand-by aranžman BiH s MMF-om je, kaže, važan ne samo da bi se zatvorili određeni budžetski deficiti i sanirale obaveze koje dospijevaju od prethodnog aranžmana, već i kao poruka da "zemlja ide u jednom pravom smjeru i da je sposobna da servisira svoje obaveze".

To bi bila, naglašava guverner Centralne banke, snažna poruka i domaćim i međunarodnim investitorima te kreditnim organizacijama da se stiču uvjeti da rast u BiH bude veći.

Kozarić je ponovo pozvao sve u BiH da ekonomiju stave na prvo mjesto te naglasio da je politička stabilnost jedan od najvažnijih preduvjeta za razvoj i reforme.

Govoreći o kreditnom rejtingu BiH, Kozarić je rekao da rizik zemlje ima utjecaja na zaduživanja BiH u inozemstvu, ali i cijenu kapitala u samoj zemlji.

Nada se ipak da će nakon usvajanja državnog budžeta, te uspostavljanjem u punom kapacitetu Vijeća ministara BiH i svih nivoa vlasti doprinijeti puno boljem okruženju.

Sredinom ovog mjeseca najavio je dolazak predstavnika međunarodne bonitetne kuće Moody's Investor Service, a zatim i međunarodne agencije Standard&Poor's da bi uradili reviziju kreditnog rejtinga BiH.

"Iskreno se nadam da su se stekli uvjeti da kreditni rejting BiH bude nešto i bolji", kazao je Kozarić i naglasio da njegovo današnje učešće u radu Sedme konferencije Banjalučke berze je s ciljem da se otvore mogućnosti razgovora o razvoju tržišta kapitala.

  • Naš finansnijski centar je bankocentričan, jer sa 74 posto učestvuju banke u finansijskom sektoru i mislim da ima dosta prostora i za druge segmente, istakao je.

Guverner Centralne banke BiH je ponovio i da se mora oprezno ulaziti u naredna zaduženja te da je aranžman s MMF-om povoljniji od nekih drugih kreditnih aranžmana, jer ta finansijska institucija ujedno daje i obaveze koje zemlja mora uraditi.