{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kozarić: Bankarski sektor BiH je jak i zdrav

F
17.5.2012. u 21:40
0
6
Kozarić: Bankarski sektor BiH je jak i zdrav
0
Kozarić: Bankarski sektor BiH je jak i zdrav
Kemal Kozarić
Guverner Centrale banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić danas je na panelu o finansijskom sektoru u sklopu Sarajevo Business foruma (SBF) kazao da je bankarski sektor u BiH zdrav a da je konvertibilna marka stabilna jer imamo valutno vijeće.
"Bankarski sektor u BiH je jak i zdrav i predstavlja dobrog partnera potencijalnim investitorima u BiH. Uz to BiH ima obrazovanu radnu snagu i naš cilj je da promijenimo percepciju kakvu BiH ima u inozemstvu, a ovakvi forumi su dobra prilika za to", kazao je Kozarić.

On je istaknuo da banke moraju težiti ka kreditnoj likvidnosti i da se u BiH mora doseći adekvatna dokapitalizacija Banaka.

Pri tome je spomenuo da u BiH ima 29 komercijalnih banaka, a da pet njih kontrolira 70 posto udjela na tržištu.

Također, Kozarić je dodao da interne rizike za finansijski sektor u BiH predstavljaju politička stabilnost, deficit budžeta, kao i vršenje monitoringa javnog duga, dok u eksterne rizike spada globalna ekonomska kriza i nemogućnost pristupa evropskim fondovima, te to što je 84 posto banaka u BiH u vlasništvu stranih zemalja.

Ovom prilikom zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović kazao je da je BiH uprkos globalnoj krizi na listi konkurentnosti osigurala porast kao i u međunarodnom izvještaju o lakoći poslovanja.

Dodao je da BiH traži investitore koji su strpljivi pošto u našoj zemlji reforme traju sporo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: