{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centralna banka BiH: Bankarski sektor u cjelini još adekvatno kapitalizovan

F
27.6.2012. u 16:31
0
0
Centralna banka BiH: Bankarski sektor u cjelini još adekvatno kapitalizovan
0
Centralna banka BiH: Bankarski sektor u cjelini još  adekvatno kapitalizovan
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stalni odbor za finansijsku stabilnost razmatrao je danas trenutne rizike u makroekonomskom okruženju i njihov utjecaj na stabilnost finansijskog sistema.
U saopćenju Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH navodi se da je na sastanku ocijenjeno da je bankarski sektor u cjelini još adekvatno kapitalizovan, mada postoje banke u kojima bi se, prvenstveno zbog pogoršanja makroekonomskih uvjeta u zemlji i inostranstvu, mogle javiti potrebe za dokapitalizacijom u narednim periodima.

"Slaba ekonomska aktivnost u zemlji te loše projekcije rasta za tekuću godinu u zemlji i inostranstvu trenutno predstavljaju rizik za kvalitet kreditnog portfolija bankarskog sektora i njegovu profitabilnost", navodi se.

Članice Stalnog odbora za finansijsku stabilnost naglasile su neophodnost donošenja zakona o faktoringu i agencijama za otkup potraživanja, čime bi se zakonski regulirao prijenos dijela kreditnog porfolija iz banaka u zasebne pravne subjekte, kao i porezni tretman takvih transakcija.

Zaključeno je da bi buduće aktivnosti, između ostalog, trebale biti usmjerene ka ispitivanju mehanizama za zaštitu izvora finansiranja, kao i analizi ročne usklađenosti finansijskih sredstava i obaveza bankarskog sektora.

Sastankom je predsjedavao guverner CBBiH Kemal Kozarić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: