{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kozarić: Nastavimo li ovako BiH će od septembra biti u recesiji

S
10.8.2012. u 10:33
0
Kozarić: Nastavimo li ovako BiH će od septembra biti u recesiji
0
Kozarić: Nastavimo li ovako BiH će od septembra biti u recesiji
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da će BiH, ako budu nastavljeni negativni trendovi kakvi sada postoje, od septembra biti u recesiji.
Kozarić je istakao da mora proći i treći kvartal, jer su potrebna dva tromjesečja negativnih trendova zaredom da bi se proglasila recesija.

On je naveo da podaci za prvih šest mjeseci govore da u BiH postoji pad industrijske proizvodnje od 6,7 posto, izvoza od 5,1 i uvoza 0,7 posto, što je rezultiralo spoljnotrgovinskim deficitom od 3,4 milijarde KM i padu deviznih rezervi od 400 miliona KM.

Prema riječima Kozarića, pokazatelji govore da je ovakvo stanje ublaženo tokom turističke sezone, jer ima podatak da je količina novca u opticaju trenutno najveća.

Kozarić je istakao da zabrinjava situacija u poljoprivrednom sektoru, suša i sve nepogode koje prate taj sektor, kao i nekonkurentnost domaćih proizvoda.

On je naglasio da se može desiti uvozna inflacija, ukoliko budu rasle cijene hrane na svjetskom tržištu, kao što je to bilo prošle godine, kada je u BiH inflacija bila tri posto zbog cijena nafte.

"Sporazum sa MMF-om je samo bajpas, bez novih investicija, novih radnih mjesta opet ćemo biti u istoj situaciji. Moraju se provesti određene reforme, a uslov svih uslova je politička stabilnost, koju nikako da dočekamo, stalno imamo neku nervozu, što nam otežava situaciju", rekao je Kozarić za "Oslobođenje".

On je pozvao one koji se bave planiranjem ekonomije da preispitaju sve slabe tačke i da vide šta se može uraditi prije nego što zvanično bude objavljena recesija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: