"Na djelu su politički piromani"
113

Špirić: Nisam siguran da ćemo izbjeći recesiju od septembra

SRNA
Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH
Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH
Procjena guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića da će BiH, ako budu nastavljeni trenutni negativni trendovi, od septembra biti u recesiji nije nerealna, a ukupnu situaciju pogoršava i mnogo domaćeg ekonomskog dilatentizma i političke piromanije, upozorio je u izjavi Srni ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

"Ukoliko bude pameti da smanjimo političku piromaniju kroz strane investicije i kroz dinamiziranje stope ekonomskog rasta mogli bismo tu najavu i izbjeći. S obzirom da je riječ o BiH, nisam siguran“, naglasio je Špirić.

Špirić je istakao da će BiH, ukoliko uspije zaključiti sporazum sa MMF-om sačuvati makroekonomsku stabilnost.

"Bord direktora MMF-a u prvoj polovini septembra razmatraće pismo namjere i donijeti konačnu odluku, a nakon prvog pregleda MMF-a biće poznato da li će BiH dobiti kredit od MMF-a“, najavio je on.

Osvrćući se na način glasanja BiH o Rezoluciji u Siriji u Generalnoj skupštini UN, ministar finansija i trezora BiH podsjetio je da već duži niz godina govori da BiH plaća veliku cijenu zbog unutrašnje neiskrenosti.

"Da bi BiH govorila jednim glasom, što očekuje međunarodna zajednica, to podrazumijeva dijalog o svim otvorenim pitanjima pogotovo kada je spoljna politika u pitanju. Umjesto toga na djelu su politički piromani i Bog zna gdje će ta politička piromanija da nas odvede", ističe Špirić.

On je najavio da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH 31. augusta održati sjednicu na kojoj će se razgovarati i o poravnanjima prihoda od indirektnih poreza Federacije prema RS-u.

„To je jedno od pitanja koje treba riješiti za uspješno zaključivanje aranžmana sa MMF-om i vjerujem da ćemo doći do dogovora. U suprotnom to može ugroziti i stend-baj aranžman sa MMF-om što naravno nije u interesu bilo koga u BiH“, zaključio je ministar finansija i trezora BiH.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da će BiH, ako budu nastavljeni negativni trendovi kakvi sada postoje, od septembra biti u recesiji.