{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miljević: Kredit MMF-a za spas BiH od bankrota

F
9.6.2012. u 10:24
44
35
Miljević: Kredit MMF-a za spas BiH od bankrota
44
Miljević: Kredit MMF-a za spas BiH od bankrota
Damir Miljević
Vlast u Bosni i Hercegovini bit će spremna da ispuni sve uvjete Međunarodnog monetarnog fonda kako bi sklopili novi aranžman i zemlju spasili od bankrota, kaže u razgovoru za Fenu ekonomski analitičar iz Banje Luke Damir Miljević.
Otkako je počela ekonomska kriza, Vlada Republike Srpske, posebno njen dio zadužen za finansije, često je isticao da je izvršna vlast spremna za svaki izazov pa i za slučaj da, iz bilo kojih razloga, propadne aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Imamo plan 'B', hrabrili su javnost i entitetski ministar finansija i premijer. Ispostavilo se, međutim, da i taj plan nije ništa drugo nego zaduživanje po drugom modelu, prodajom vrijednosnih papira. Ali, nedavna neuspjela prodaja trezorskih zapisa Vlade RS na šestoj aukciji na Banjalučkoj berzi pokazala je da je plan 'B' više fikcija nego realna mogućnost za balansiranje sve praznijim budžetom.

"Očito je da ni finansijsko tržište, koje je do sada reagovalo na ponude Vladinih hartija od vrijednosti, nema više povjeranja da će sve ovo, ekonomski gledano, dobro da se završi", kaže u razgovoru za Fenu ekonomski analitičar iz Banje Luke Damir Miljević.

Ispostavilo se da je na tržištu bilo interesa tek za tri od ponuđenih 17 miliona maraka, ali Miljević ističe da i tako prikupljen novac nije bio namijenjen za rješavanje ozbiljnog deficita u budžetu RS, već za pokrivanje tekuće likvidnosti.

Vlastima je ostalo stoga, navodi Miljević, zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda. Ali to zaduživanje će najviše da osjete građani i socijalne kategorije, pošto će taj novac MMF-a biti uslovljen provođenjem tzv. socijalnih reformi.

"To odmah znači smanjivanje socijalnih prava, vjerovatno povećanje broja godina za odlazak u penziju i ono što većina očekuje, povećanja stope PDV-a, što će se odraziti na rast maloprodajnih cijena. Sve će to direktno pogoditi građane", projekcija je koju zastpa Miljević.

On ne vjeruje u mogućnost da bi vlast mogla ostati bez novog aranžmana s MMF-om, jer je spremna i prinuđena za taj novac uraditi sve što je potrebno i sve što se od njih bude tražilo.

"Vlast će biti spremna da uradi sve za taj aranžman. U suprotnom, BiH bi bila u bankrotu, jer ne treba zaboraviti da ove godine mora da vrati preko 300 miliona maraka na osnovu ranijeg kredita kod te međunarodne finansijske institucije, a naredne godine i više od 400 miliona opet iz prethodnog stand-by aranžmana. To se nema od čega vratiti, pa će se ići u aranžman bez obzira koliko to skupo koštalo građane ove zemlje", smatra Miljević.

Zbog negativnih pokazatelja u prvom kvartalu , privrednici u RS su tražili hitan sastanak s predstavnicima Vlade, ali do njega, ni nakon desetak dana, nije došlo.

Alarm je već odavno upaljen, napominje Miljević, i privrednu situaciju u RS-u ocijenjuje katastrofalnom.

"Proizvodnja pada, nezaposlenost raste i privreda, opterećenja brojnim fiskalnim davanjima, gurnuta je do ruba propasti. Osnovni problem je njena nelikvidnost s jedne strane, i nespremnost vlasti da u zadnje dvije godine urade bilo šta ozbiljno kada je u pitanju promjena privrednog ambijenta u cilju podizanja privredne aktivnosti", zaključio je u razgovoru za Fenu ekonomski analitičar Damir Miljević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: