{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv

F
14.5.2012. u 17:14
0
0
Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv
0
Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv
Zoran Tegeltija
Republici Srpskoj je veoma važan Međunarodni monetarni fond, jer i druge međunarodne finansijske institucije "blagonaklono“ gledaju na sve aranžmane ukoliko postoji ugovor s MMF-om, ustvrdio je danas ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.
On kaže da će i Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Evropska investiciona banka "imati određenu garanciju i otvorenije razgovarati" o projektima u BiH ukoliko zemlja ima aranžman s MMF-om.

Ističe da predstavnici RS-a i BiH imaju redovne sastanke s predstavnicima MMF-a, te da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio pismo predstavnicima te međunarodne finansijske institucije kako bi se razgovaralo o novom aranžmanu.

Tegeltija očekuje da MMF odobri refinansiranje ranije uzetih kredita BiH, jer je već ranije priznao da RS ima problem s vraćanjem 240 miliona maraka koji tom entitetu stižu na naplatu u naredne dvije godine.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić upozorava, međutim, da zaduživanje kod MMF-a uvijek povlači i određene direktive i obaveze koje se moraju ispuniti.

"Ono što zasad traži MMF tiče se socijalnih reformi i nijedan sindikat na to ne gleda blagonaklono“, rekla je Mišić.

Nakon što je opozicija danas upozorila da je izvršna vlast potrošila sva sredstva s računa na kojem su novci od sukcesije i privatizacije, entitetski ministar finansija nije odgovorio koliko sredstava je RS-u ostalo na tom escrow računu (računu posebnih namjena), ističući da ne zna taj podatak, jer Vlada "pozajmljuje“, pa opet vraća ta sredstva.

Na tekućim računima budžeta RS-a, kaže Tegeltija, dnevno ima oko 20 do 30 miliona maraka, a već danas su platili 18 miliona maraka dospjelih obaveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: