{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv

F
14.5.2012. u 17:14
0
0
Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv
0
Telgeltiji važan aranžman s MMF-om, Sindikat protiv
Zoran Tegeltija
Republici Srpskoj je veoma važan Međunarodni monetarni fond, jer i druge međunarodne finansijske institucije "blagonaklono“ gledaju na sve aranžmane ukoliko postoji ugovor s MMF-om, ustvrdio je danas ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.
On kaže da će i Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Evropska investiciona banka "imati određenu garanciju i otvorenije razgovarati" o projektima u BiH ukoliko zemlja ima aranžman s MMF-om.

Ističe da predstavnici RS-a i BiH imaju redovne sastanke s predstavnicima MMF-a, te da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio pismo predstavnicima te međunarodne finansijske institucije kako bi se razgovaralo o novom aranžmanu.

Tegeltija očekuje da MMF odobri refinansiranje ranije uzetih kredita BiH, jer je već ranije priznao da RS ima problem s vraćanjem 240 miliona maraka koji tom entitetu stižu na naplatu u naredne dvije godine.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić upozorava, međutim, da zaduživanje kod MMF-a uvijek povlači i određene direktive i obaveze koje se moraju ispuniti.

"Ono što zasad traži MMF tiče se socijalnih reformi i nijedan sindikat na to ne gleda blagonaklono“, rekla je Mišić.

Nakon što je opozicija danas upozorila da je izvršna vlast potrošila sva sredstva s računa na kojem su novci od sukcesije i privatizacije, entitetski ministar finansija nije odgovorio koliko sredstava je RS-u ostalo na tom escrow računu (računu posebnih namjena), ističući da ne zna taj podatak, jer Vlada "pozajmljuje“, pa opet vraća ta sredstva.

Na tekućim računima budžeta RS-a, kaže Tegeltija, dnevno ima oko 20 do 30 miliona maraka, a već danas su platili 18 miliona maraka dospjelih obaveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: