BiH
1

Mladen Bosić: Vlasti su krive za ekonomsku katastrofu

Anadolija
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da su vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odgovorne za katastrofalnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Bosić je za AA komentirao pad industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u prvih pet mjeseci ove godine.

"Smatram da je ista situacija i u RS, i u FBiH, te da oni koji su na vlasti pokušavaju da skrenu pažnju sa katastrofalne ekonomske situacije na ostala pitanja. Oni bi trebali biti ti koji su najviše zainteresirani da se napravi politička stabilnost u BiH. Ali, vrlo često su upravo oni uzrok ovakve situacije i krize. Ekonomska situacija je loša u BiH, pa, svakako, i u RS", kazao je Bosić za AA.

Komentirajući stav predsjednika RS Milorada Dodika da neće doći do aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te da su sa ruskim i kineskim partnerima već dogovorene investicije u energetski sektor tog entiteta od oko milijardu eura, Bosić je rekao da je to "njegov problem".

"Njegov problem je na koji način će popuniti rupe u budžetu, kao što Federalna vlada ima isti problem. Mi nismo uključeni u njihove pragovore s MMF-om, niti znamo kakvi su zahtjevi MMF-a. Oni imaju problem na koji način doći do para. A i kada dodatno zaduže zemlju postoji problem kako potrošiti te pare na produktivne stvari. Prema tome, vlade FBiH i RS bi trebale biti zainteresirane da se stabilizira politička situacija u BiH", izjavio je Bosić.