Rekordan broj zaposlenih u RS
22

Radojičić: Jedino BiH nije u recesiji

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska kao njen dio, jedina je od zemalja u okruženju koja nije u recesiji, konstatirao je danas predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić iznoseći tvrdnju da niko nije prenio informaciju da je RS u maju „imala najveći broj zaposlenih u posljednjih deset godina, i to 3.359 s evidencije zavoda za zapošljavanje“.

To je, ponavlja, „najveća cifra zaposlenih u posljednjih deset godina“.

Reagirajući na upozorenja opozicije o teškoj krizi u kojoj se nalazi RS, Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da „neke izgleda treba podsjećati da je ponovo u uzlaznoj liniji svjetska ekonomska kriza“, te da je i Hrvatska objavila da je u recesiji, statistika u Srbiji bilježi pad bruto domaćeg proizvoda u prva dva tromjesečja, Slovenija je na minus 1,2, Italija je u minusu...

„Jedine koje trenutno nisu u recesiji su RS i BiH. Sve ostale zemlje u komšiliku su već u recesiji. Posljednjih pola godine svi imaju negativnu stopu BDP-a, što se za dva kvartala može ocijeniti kao recesija“, naveo je Radojičić i dodao da su najvažniji vanjskotrgovinski partneri RS-a upravo Srbija, Hrvatska, Italija, Slovenija i Njemačka i ona jedina nije u recesiji.

“Opšti ambijent i prilike su jako teške“, navodi Radojičić i dodaje da, ukoliko RS zadrži pozitivnu stopu BDP-a, pa makar i od 0,5 ili 0,7 posto to će biti „veoma dobar rezultat“.

Priznaje da je „problema milion“, te da se „može govoriti o nezaposlenosti i nelikvidnosti preduzeća, ali ima i pozitivnih i negativnih stvari“.

Radojičić na kraju kaže da se nada da privreda RS-a „neće skliznuti u recesiju“.