biznis
723

Kako je Tuzla riješila problem redukcija: Pitke vode na pretek i za vrijeme najvećih suša

Piše: Armin Kendić
Fabrika pitke vode u Ceriku (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Za razliku od građana Sarajeva koji se godinama susreću s redukcijama vode, Tuzlaci već deset godina nemaju problem sa nestašicom pitke vode.

Za rješavanje ovog velikog problema s kojim se Tuzla suočavala punih 75 godina bilo je neophodno uložiti višemilionska sredstva, ali i razraditi iznimno složen projekat, koji je pored sanacije dijelova dotrajale vodovodne mreže podrazumijevao i izgradnju Fabrike pitke vode.

Tuzlaci su nekoliko decenija svakodnevne rasporede morali prilagođavati satnici naviranja vode u kućne slavine. Buđenje ujutro u pet sati te sipanje vode u flaše, burad i kanistere bila je neizostavna dnevna aktivnost.

Ista stvar dešavala se i u poslijepodnevnim satima, kada je voda u 15 sati ponovo prolazila kroz vodovodne cijevi. Svi poslovi u domaćinstvima morali su biti završeni do 18 sati, kada je na snagu ponovo stupala redukcija vode, što je nerijetko građanima zadavalo glavobolje.

No, u noći sa 18. na 19. decembar 2006. godine dolazi do potpunog zaokreta. Naime, tada je došlo do puštanja u rad Fabrike pitke vode koja je smještena u naselju Cerik.

Brojne opstrukcije

U koštac sa problemom, čije je rješavanje decenijama nailazilo na opstrukcije, uspješno se uhvatio tim na čelu sa aktuelnim gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

"Na rješavanje ovog problema koji je u Tuzli bio zastupljen 75 godina neko se sa svojim timom morao odlučiti. Kada sam 2001. godine postao načelnik upozorili su me da rješavanje tog problema ne obećavam, jer je to oborilo svakog ko je to prije mene obećao. Kada sam vidio da ima 15 posto šanse za rješavanje, kako bih mobilisao moj tim, javno sam obećao, pa šta bude", kazao je u razgovoru za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prvu tačku projekta predstavljalo je kadrovsko jačanje Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica tadašnje Općine Tuzla.

"Mnoge projekte ljudi negiraju unaprijed, a tako je bilo i u ovom slučaju. Mnogi su se pitali da li će to biti kao 'drži vodu dok majstori odu', ali smo mi na takve udarce s boka bili spremni. Danas se to pokazalo da nije tako, jer će 19. decembra ove godine biti punih deset godina kako je Tuzla bez redukcija vode", dodaje Imamović ističući kako nije podlegao raznim pritiscima.

Nakon kadrovskog jačanja spomenute službe i preduzeća neophodno je bilo obezbijediti višemilionska finansijska sredstva uz pomoć kojih je u Tuzli eliminisan problem svakodnevnih redukcija vode.

Tehnologija koju koriste San Francisco i Dubai

Nakon što su obezbijeđena neophodna finansijska sredstva uslijedila je rekonstrukcija dijelova dotrajale vodovodne mreže posljedično kojoj su u Tuzli konstantno bilježeni ogromni gubici vode.

Stare azbestne cijevi su na određenim lokacijama zamijenjene novim duktilnim cijevima sa unutrašnjom zaštitom čime su, prema Imamovićevim riječima, ostvarene velike uštede.

Nakon sanacije dijelova vodovodne mreže koja se u Tuzli prostire na 700 do 1.000 kilometara, uslijedila je izgradnja Fabrike pitke vode u Ceriku, uz pomoć koje i u vrijeme najvećih ljetnih suša Tuzlaci nemaju problema sa nedostatkom vode.

"Mi smo prošle godine imali izuzetno velike suše, usljed kojih je došlo do redukcije vode širom Bosne i Hercegovine. To se u Tuzli nije dogodilo upravo zbog Fabrike pitke vode koja nama služi za interventno snabdijevanje vodom", pojašnjava Imamović.

Postrojenje za pitku vodu koristi savremenu membransku tehnologiju čiji je vlasnik General Electric, a prema Imamovićevim riječima, osim u Tuzli, ovakav sistem, između ostalih, koriste San Francisco i Dubai.

Fabrika je izgrađena na lokaciji postojećeg rezervoara Cerik, a vodom se snabdijeva iz akumulacije Modrac putem cjevovoda Termoelektrane Tuzla. Ovim su obezbijeđene dodatne količine pitke vode od 300 litara u sekundi, što je za potrebe ovog grada više nego dovoljno.

Imamović naglašava da se dugoročni planovi moraju razvijati kako se ne bi dogodilo da Tuzlu ponovo zadese redukcije vode.

Program dugoročnog snabdijevanja pitkom vodom do 2035. godine veće je usvojen, a on predviđa potpunu sanaciju vodovodne mreže u cilju smanjenja dodatnih gubitaka.

"To obavezuje buduće generacije da alarmantno stanje imaju najkasnije 2030. godine jer tada će se morati poduzeti određeni koraci kako ne bi došlo do redukcija vode u Tuzli", savjetuje Imamović.

Problem u Sarajevu rješiv

Osvrnuvši se na redukcije vode koje su aktuelne u bh. prijestolnici, gradonačelnik Tuzle kaže da je ovaj problem rješiv, ali da je za to potrebna ogromna volja.

"Ako je taj problem Tuzla, koja nema visokih planina na kojima su zastupljene bistre vode i koja je morala iz jezera Modrac da prečišćava vodu, mogla riješiti, onda zasigurno može i Sarajevo koje ima Vrelo Bosne. Oni ne mogu imati problem kada je u pitanju izvor, oni problem moraju da riješe u mreži. To se može riješiti samo ako pojedinac, koji oko sebe napravi grupu, svako jutro i večer bude maksimalno posvećen svom cilju", poručuje Imamović na kraju razgovora za Klix.ba.