Investicije
0

Uskoro izrada urbanističkog projekta za gradnju BBI Centra u Bihaću

Piše: A. B.
Lokacija na kojoj će biti izgrađen BBI Centar (Foto: Klix.ba)
Lokacija na kojoj će biti izgrađen BBI Centar (Foto: Klix.ba)
U Bihaću će uskoro početi gradnja BBI Centra, odnosno BBI Galerije, a Gradsko vijeće jučer je podržalo prijedlog da se uskoro pristupi izradi urbanističkog projekta. BBI Galerija bit će izgrađena na mjestu nekadašnjeg kina Una u centru grada.

Izradi urbanističko-tehničkih uvjeta za izgradnju poslovnog objekta, kao i objekata lokaliteta pristupit će se detaljno, a u cijeli proces bit će uključena i javnost putem javnih rasprava.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća istakao je da će Bihać i njegov centar ovakvim objektom postati ambijent kvalitetnog i stručnog življenja.

"S aspekta urbanizma i uređenja grada ovaj prijedlog je itekako dobro došao , a s pravnog aspekta svi moramo znati da smo zemljište prodali pod određenim uslovima te da dobro moramo voditi računa o ovom slučaju. S poslovnog aspekta svi znamo ko stoji iza ovog projekta i da je riječ o ozbiljnom investitoru kojeg je tadašnja gradska vlast tražila da dođe i kupi pomenutu lokaciju", kazao je Fazlić i naglasio kako da će u izradu odluke biti uključena struka i javnost.

Gradsko vijeće Bihać
Gradsko vijeće Bihać

S obzirom na to da će gradnju BBI Galerije u Bihaću pratiti i dodatni objekti i sadržaji kao što su parking površine, kolski i pješački pristupi, sve mora biti usklađeno s postojećim stanjem, a posebno gledajući s aspekta historijsko-graditeljskog i ambijentalnog naslijeđa. Tokom rekonstrukcije, restauracije, sanacije i revitalizacije postojećeg objekta, odnosno nekadašnjeg kina Una, mora se voditi računa da se ne ugrožavaju osnovne funkcije stanovanja i poslovanja u susjednim objektima.

Direktor BBI Real Estatea, koji je investitor objekta, Sead Živalj ranije je za Klix.ba kazao da je kompanija 2015. godine u postupku javnog nadmetanja kupila nekretninu kino Una u centru Bihaća, koje već nekoliko godina nije u funkciji. U javnom pozivu je bilo navedeno da se na pomenutoj lokaciji može graditi poslovni objekat spratnosti tri podzemne etaže, prizemlje i četiri sprata.

Na sjednici Gradskog vijeća je pojašnjeno da nakon što Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove, uz pomoć struke i u dogovoru s investitorom, izradi Nacrt urbanističkog projekta, on ponovo mora doći pred gradske vijećnike na usvajanje.

BBI Centar u Bihaću trebao bi biti sličan objektu u Sarajevu, a očekuje se da će imati više od 50 trgovačkih radnji. U objektu će biti zaposleno blizu 150 radnika. Vrijednost investicije procjenjuje se na između 10 i 12 miliona KM. Ranije je najavljeno da će objekat biti otvoren u septembru ove godine.