Komentari (49)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Banovići inače obiluju sunčanim danima tokom cijele godine😉
Nikad necu zaboraviti 92-95 televizor mi je sluzio kao ogledalo
Da hoce odobrit prodaju i kupoprodaju za domaćinstva bi bio potez godine.
taj biznis je vec dogovoren izmedju dragih politicara ciji ce rodjo dobit sta kako gdje
Dobro je ovo inače BiH ima jače Sunce za 30% i od Njemačke. A hoće li pojeftinit Električna energija??.
Da hoce prekrit i Gradacac sa panelima, taj grad je poput Dalmacije
Tamo je Mevla rodila Mirsada...
https://twitter.com/BITMAINtech/status/1642378523947184129?t=rFqtc9HZVppEbWR6xMhlIw&s=19
Jbt pa mi bi i Spejs Šatlu našli manu ...
ma da, tamo sunce sja najjače 🥴
Sta ce nam solarne eleketrane, nama trebaju nuklearne i ugalj. Ovo sto vi pravite nevrijedi nista.
Postavis panele,instalaciju, generator, ogradis, par nadzornih kamera i iz topline doma ili sa nekog egzoticnog ostrva na racunaru gledas kako kapaju novci.. To je trend u BiH .. Rudnici su proslost, velika ulaganja,cijene uglja,radna snaga, mehanizacija, amortizacija.. Nuklearne e necemo komentarisati..
https://epoha.com.hr/2023/03/31/zlocin-protiv-prirode-ogromni-solarni-parkovi-nicu-u-njemackoj/
Koje bacanje para. Bez subvencija to se ne moze otplatiti ni za 25 godina. Jedna hidroelektrana zamijeni 20 ovakvih solarnih, a radi konstantno, 24h na dan. Za razliku od solarne.
24h na dan kada ti je struja potrebna samo 8h na dan. A i uostalom, solarni paneli se napajaju sa suncevim zrakama na 1100% energije da imas i u rezervi. Tako rade i solarne lampe samo sto imaju jos veci kapacitet
Samo nedajte strancima. Zasto ne ponuditi obicnim ljudima da svaki covjek u Banovicima i okolici kupi po jedan panel, i da ubire prinos mjesecno ili godisnje, po dogovoru?
Budućnost energetike
Za solarnu elektranu ovakvog kalibra 8.8 MW, danas, 2023. godine dovoljno je u najgorem slučaju izdvojiti 12,000,000 KM u slučaju da vas klepaju po ušima svi dobavljači i izvođači. Cijena jednog ovakvog postrojenja bi optimalno mogla iznositi do 7,000,000 KM. Dakle razliku od 15 miliona maraka neko stavlja u privatni džep ili je pere. {the end of yet another bh story}
Ovdje se racuna cijela investicija, dakle i zemljiste ispod. I zavisi kakvi se paneli koriste, dosta to varira.
A zna li se koliko je novaca akumulirano u EPBiH od taksi za obnovljive izvore, sto nam svaki mjesec otimaju?