Republička inspekcija rada
0

Generalni štrajk željezničara nije u skladu sa zakonom

SRNA
Republička inspekcija rada naložila je Štrajkačkom odboru sindikata "Željeznica Republike Srpske" da odmah prestane primjenjivati odluku o potpunoj obustavi rada i da odmah obezbijedi minimum procesa rada propisan i utvrđen Rješenjem Vlade RS od 26. maja.

Republički inspektor rada prilikom današnje kontrole u ŽRS utvrdio je da jučerašnja odluka Štrajkačkog odbora ŽRS nije u skladu sa članovima 11, 12 i 15 Zakona o štrajku, rekao je Srni v.d. glavnog republičkog inspektora rada i zaštite na radu Goran Grgić.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je Srni da je od republičke inspekcije rada zatražio da ocijeni zakonitost generalnog štrajka, koji je jutros počeo u ovom preduzeću. 

Predstavnici sindikata ovog preduzeća jučer su najavili da će svih šest sindikata stupiti u generalni štrajk ako uprava preduzeća do tada ne povuče disciplinske prijave pokrenute protiv pojedinih željezničara.

"Radnici ŽRS na radnim mjestima u potpunosti poštuju propisani minimum procesa rada, pa su disciplinske prijave zbog nepoštivanja Pravilnika o minimalnom procesu rada neosnovane i ne odgovaraju stvarnosti", izjavio je Srni predsjednik Sindikata željezničara RS Nedislav Kuzmić.