Oglušili se na odredbe Vlade
0

Željezničari RS ne prekidaju obustavu saobraćaj

SRNA
Oko 1.200 radnika "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) okupilo se jutros u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila dajući na taj način odgovor Vladi Srpske da neće prekinuti totalnu obustavu prevoza, javlja dopisnik Srne.

Članovi Štajkačkog odbora ŽRS koji su danas u Doboju sa radnicima poručili su da očekuju dolazak republičke inspekcije i policije i das će, ukoliko bude potrebno, pružiti i fizičkii otpor, ali neće dozvoliti da se vozovi pokrenu dok ne ostvare svoja prava koja su zatražili od uprave preduzeća.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković kaže da radnicima nije drago što štrajkuju, ali da ne postoji drugi način za rješenje problema na ŽRS.

Cvjetković je najavio da će protiv članova uprave uskoro biti podnesene krivične prijave i da će se tražiti odgovornost za teško stanje u ovom javnom preduzeću.

"Počeli su da podnose prijave protiv radnika. To im nećemo dozvoliti, mi ćemo podnijeti prijave protiv njih jer oni su odgovorni za ovo što se dešava", rekao je Cvjetković.

Prema njegovim riječima, uprava treba da odgovara zbog namještenih tenedera, pretovarenih vozova i neisplaćenih plata.

Iz Uprave ŽRS juče je saopćeno da su radnici ŽRS obavezni da od danas u 7 sati poštuju minimum procesa rada koji je Vlada odredila, a da će protiv svih koji ne izvrše radnu obavezu biti preduzete odgovarajuće mjere.
Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela zaključak u kome zahtijeva da "ŽRS organizuju rad u skladu sa Zakonom o štrajku i rješenjem Vlade od 26. maja kojim je utvrđen minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju za vrijeme štrajka s ciljem sprečavanja nastanka materijalne štete u ŽRS i drugim privrednim subjektima".