Pruge i dalje bez vozova
0

Uprkos kaznama i pritiscima radnici ŽRS nastavljaju štrajk

SRNA
Predsjednik Štrajkačkog odbora "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Zlatko Marin izjavio je danas da potpuna obustava saobraćaja na prugama Republike Srpske neće biti prekinuta bez obzira na "stalne pritiske".

"Prijavili su nas inspekciji rada i upravo smo dobili prvu kaznu od 1.000 KM. Naša poruka je jasna - idemo dalje, idemo do kraja", rekao je Marin, koji je jutros posjetio okupljene radnike ŽRS, koji se već drugi dan nalaze u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila.

Marin je organizovao sastanak sa štrajkačkim pododborom u Doboju, nakon čega se očekuje njegova izjava za javnost.

Svih šest sindikata ŽRS stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili su u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.

Iz Uprave ŽRS je saopšteno da su radnici preduzeća obavezni da od juče u 7.00 sati poštuju minimum procesa rada koji je Vlada odredila, a da će protiv svih koji ne izvrše radnu obavezu biti preduzete odgovarajuće mjere.

Vlada je na sjednici održanoj 9. juna donijela zaključak u kome zahtijeva da ŽRS organizuju rad u skladu sa Zakonom o štrajku i rješenjem Vlade od 26. maja, kojim je utvrđen minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju za vrijeme štrajka s ciljem sprečavanja nastanka materijalne štete u ŽRS i drugim privrednim subjektima.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS ističu da će pregovarati sa Štrajkačkim odborom i sindikatima tek kada zaposleni počnu da poštuju minimum procesa rada, resorni ministar Nedeljko Čubrilović kaže da će Vlada RS, kao većinski vlasnik, tražiti odgovornost svih koji su preduzeće doveli u sadašnje stanje.
Predsjednik Sindikata željezničara RS Nedislav Kuzmić izjavio je ranije da radnici ŽRS, osim neisplaćene tri plate i jednog toplog obroka u ovoj godini, te regresa za 2009. i 2010. godinu, traže i utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom preduzeću.