{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo generalni štrajk u "Željeznicama RS"

S
8.6.2011. u 08:16
0
0
Počeo generalni štrajk u "Željeznicama RS"
0
Počeo generalni štrajk u "Željeznicama RS"
Oko hiljadu radnika "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) počeo je jutros totalnu obustavu rada.
Predstavnici sindikata ovog preduzeća jučer su najavili da će svih šest sindikata stupiti u generalni štrajk ako uprava preduzeća do tada ne povuče disciplinske prijave pokrenute protiv pojedinih željezničara.

"Radnici ŽRS na radnim mjestima u potpunosti poštuju propisani minimum procesa rada, pa su disciplinske prijave zbog nepoštivanja Pravilnika o minimalnom procesu rada neosnovane i ne odgovaraju stvarnosti", izjavio je Srni predsjednik Sindikata željezničara RS Nedislav Kuzmić.

Kuzmić je rekao da na prugama RS svakodnevno saobraćaju svi međunarodni putnički vozovi i svi teretni vozovi sa kvarljivom robom, kao i teretni vozovi koji prevoze robu od posebnog značaja za proizvodnju u privrednim organizacijama.

Prema njegovim riječima, odluka o stupanju u generalni štrajk donesena je nakon jučerašnjih neuspjelih razgovora sindikata i uprave predzeća u Banjoj Luci, jer uprava nije htjela da, bar privremeno, povuče disciplinske prijave.

Kuzmić je naveo da je odluka o stupanju u štrajk posljedica nepoštivanja sprazuma postignutog sa upravom preduzeća 15. februara, pa je svih šest sindikata u ŽRS bilo primorano da 24. maja donese odluku o stupanju u štrajk 3. juna.

"Radnici Željeznica, osim neisplaćene tri plate i jednog toplog obroka u ovoj godini, te regresa za 2009. i 2010. godinu, traže i utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom preduzeću", dodao je Kuzmić.

Prema saopštenju uprave ŽRS-a, minimum procesa rada nalaže saobraćanje 28 putničkih i 30 teretnih vozova, dok štrajkački odbor sindikata u ŽRS primjenjuje svoj minimum procesa rada po kojem za vrijeme štrajka, koji je počeo 3. juna u 7.00 časova, saobraća 28 putničkih i 16 teretnih vozova.

U "Željeznicama RS", osim Sindikata željezničara, djeluje još pet sindikata - Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture, Samostalni sindikat transportne djelatnosti i Samostalni sindikat infrastrukture Banja Luka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: