Zadnju platu primili za januar
0

Generalni štrajk u Željeznicama RS-a

FENA
U Željeznicama Republike Srpske jutros u sedam sati započeo je generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva koji su upućeni Vladi RS.

Sindikalne organizacije u ovom javnom preduzeću inicirale su novu obustavu rada jer je došlo, kako smatraju, do direktnog kršenja sporazuma s upravom preduzeća, kojem je 15. februara garant bila Vlada RS-a.

Predstavnici sindikata naglašavaju da su zadnju platu primili za januar i to u visini od 70 posto i bez toplog obroka, a da se zaposlenima duguje više od 20 miliona KM.

Osim isplate zarada i drugih davanja, traže i istragu, te utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom preduzeću.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Željeznica Zlatko Marin potvrdio je da im Vlada za sada nije ništa ponudila, osim prijedloga da odgode štrajk i daju vrijeme kako bi se izvršila stabilizacija u preduzeću.

U Željeznicama se tokom štrajka poštuje minimum procesa rada, kako, navodi Marin, ne bi ugrozili vitalne privredne parametre.

Teretni željeznički transport odvija se prema planu, saobraćaju i međunarodni putnički vozovi, a redukovan je unutrašnji putnički saobraćaj.

Marin je potvrdio da nisu prihvatili prijedlog entitetske vlade da se održava minimum procesa rada tako što bi na prugama bilo preko 70 posto vozova.