Novi poreski sistem
27

Zemlje G20 podržale uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit od 15 posto

V. K.
Novi poreski sistem trebao bi zaživjeti 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Novi poreski sistem trebao bi zaživjeti 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Lideri zemalja G20 danas su na sastanku u Rimu između ostalog razgovarali i o prijedlogu američke administracije o uspostavljanju novog poreskog sistema koji se tiče minimalne stope poreza na dobit.
Kako je navedeno, najjače države svijeta okupljene oko G20 podržale su uvođenje minimalne stope poreza na dobit na globalnom nivou koja će iznositi 15 posto što će se naročito odraziti na rad multinacionalnih kompanija.

"Predsjednik Biden je naglasio važnost ovog historijskog sporazuma. Napomenuo je da se najjače zemlje, iako se ne slažu po svakom pitanju, uvijek mogu pozabaviti pitanjima koja predstavljaju zajedničke interese", naveli su iz Bijele kuće.

Sporazum koji će zvanično biti potpisan i objavljen u nedjelju, nastavak je aktivnosti koje su pokrenute na sastanku zemalja G7 koji je održan 5. juna 2021. godine. Nakon što zemlje zvanično potpišu sporazum o uvođenju novog poreskog sistema, on bi trebao "zaživjeti" 2023. godine.

Promjena globalnog poreskog sistema ima za cilj natjerati multinacionalne kompanije da plaćaju jedinstvenu globalnu stopu poreza na dobit bez obzira u kojoj državi prijavljuju prihode.

Također, dogovoreno je uspostavljanje mjera koje će spriječiti multinacionalne kompanije da manipulišu podacima i prijavljuju poslovanje u državama gdje je porez manji.

Ovakav dogovor zemalja najviše će utjecati na tehnološke kompanije poput Microsofta, Amazona i Googlea, a samo provođenje sporazuma u budućnosti bi vladama zemalja moglo donijeti milione dolara dodatnih prihoda koji se mogu iskoristiti za oporavak ekonomije od krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Države su se opredijelile za donošenje ovakvog sporazuma iz nekoliko razloga. Prije svega, zemlje će donošenjem ove odluke nastojati spriječiti dosadašnju praksu država koje su se "takmičile" u donošenju zakona koji bi omogućili što niže stope poreza na dobit kojima bi privlačili multinacionalne kompanije.

To je javne blagajne država do sada koštalo stotine milijardi dolara, a kriza se naročito osjetila u periodu pandemije koronavirusa kada su ostali dijelovi privrede i ekonomije bili ugroženi.

Prednost zemalja koje nude niže stope poreza na dobit naročito su koristile kompanije poput Amazona i Facebooka koje su registrovale lokalne podružnice u zemljama koje nude niže stope poreza te su upravo u tim zemljama i prijavljivale dobit. To je u praksi podrazumijevalo da kompanije plaćaju lokalnu poreznu stopu iako profit dolazi od prodaje roba i usluga iz svih dijelova svijeta.

Osim zemalja G7 i G20, ovu inicijativu ranije je podržala i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je početkom jula ove godine navela da trenutni globalni poreski sistem ne odgovara ekonomiji 21. stoljeća.

"Okvir će ažurirati ključne elemente stogodišnjeg međunarodnog poreznog sistema koji trenutno ne odgovara globalnoj i digitaliziranoj ekonomiji 21. stoljeća", saopćeno je iz OECD-a.