Historijski dogovor
0

Najbogatije države svijeta postigle sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija

V. K.
Zemlje dogovorile reformu globalnog poreznog sistema (Foto: EPA-EFE)
Zemlje dogovorile reformu globalnog poreznog sistema (Foto: EPA-EFE)
Politički zvaničnici zemalja G7 postigli su danas historijski sporazum o promjeni globalnog poreskog sistema koji za cilj ima natjerati kompanije da plaćaju jedinstvenu globalnu stopu poreza na dobit bez obzira u kojoj državi prijavljuju prihode.

Ministri finansija najbogatijih država održali su sastanak u Londonu te su usvojili nekoliko odluka koje se odnose na oporezivanje velikih multinacionalnih kompanija.

Prije svega, države su dogovorile uspostavljanje globalne jedinstvene stope poreza na dobit u iznosu od 15 posto, te uspostavljanje mjera koje će spriječiti multinacionalne kompanije da manipulišu podacima i prijavljuju poslovanje u državama u kojima je porez manji.

Ovakav dogovor zemalja najviše će utjecati na tehnološke kompanije poput Microsofta, Amazona i Googlea, a samo provođenje sporazuma u budućnosti bi vladama zemalja moglo donijeti milione dolara dodatnih prihoda koji se mogu iskoristiti za oporavak ekonomije od krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Države su se opredijelile za donošenje ovakvog sporazuma iz nekoliko razloga. Prije svega, zemlje će donošenjem ove odluke nastojati spriječiti dosadašnju praksu država koje su se "takmičile" u donošenju zakona koji bi omogućili što niže stope poreza na dobit kojima bi privlačili multinacionalne kompanije.

To je javne blagajne država do sada koštalo stotine milijardi dolara, a kriza se naročito osjetila u periodu pandemije koronavirusa kada su ostali dijelovi privrede i ekonomije bili ugroženi.

Prednost zemalja koje nude niže stope poreza na dobit naročito su koristile kompanije poput Amazona i Facebooka koje su registrovale lokalne podružnice u zemljama koje nude niže stope poreza te su upravo u tim zemljama i prijavljivale dobit. To je u praksi podrazumijevalo da kompanije plaćaju lokalnu poreznu stopu iako profit dolazi od prodaje roba i usluga iz svih dijelova svijeta.

Pored uspostavljanja globalne minimalne porezne stope koju će članice G7 predložiti i zemljama članicama skupine G20, dogovor najbogatijih zemalja natjerat će kompanije da plaćaju porez u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode, a ne samo u državi gdje prijavljuju svoju dobit.

"Nakon nekoliko godina rasprava, ministri finansija G7 postigli su historijski sporazum reforme globalnog poreznog sistema kako bi se prilagodili globalnom digitalnom dobu", saopćeno je nakon sastanka najbogatijih zemalja.