|

Transakcije vezane uz franak mogle bi postati "skuplje"

Transakcije vezane uz franak mogle bi postati "skuplje"
15
Klix.ba
15.1.2015. u 16:17
22
komentara
15

dijeljenja
Transakcije vezane uz franak mogle bi postati "skuplje"
Švicarski franak od danas jača u odnosu na evropsku valutu, a posljednji kurs iznosi 1,03 franka za jedan euro.
Nakon odluke Centralne banke Švicarske da suspendira odluku o pravilu minimalnog kursa od 1,20 u odnosu na euro, svjetske berze su počele da bilježe rast vrijednosti švicarske valute.

Minimalni kurs uveden je za vrijeme precijenjenosti švicarske valute, visokog nivoa nesigurnosti na tržištu, a privremena mjera koja je uvedena 2011. godine štitila je ekonomiju od ozbiljne štete.

Kako ističu ekonomski analitičari, riječ je o odgovoru na aktuelne svjetske prilike, a Švicarska je odlučila iskoristiti faktore koji utječu na vrijednost valute koja ima izuzetnu ekonomsku moć.

Naime, švicarski franak je 'valuta utočiše' za druge svjetske valute pa tako i za euro i konvertibilnu marku. Bosna i Hercegovina i njena konvertibilna marka vezani su za euro i dijele sudbinu eura, tvrde ekonomski analitičari.

Transakcije vezane za euro će i dalje ostati iste i poslovanje u eurima i markama će ostati nepromijenjeno.

Ipak, tvrde analitičari, moglo bi doći do promjena u transakcijama vezanim za franak upravo zbog njegove povećane vrijednosti, pa će korisnici takvih transakcija imati veće obaveze u obliku eura, odnosno maraka.

Također, tvrde analitičari, ovo je savršeno vrijeme za bh. izvoznike koji trguju koristeći dolare zbog činjenice da se uporedo sa jačanjem franka dešava i jačanje američkog dolara. S druge strane, uvoznici u BiH koji trguju dolarima doživjet će određene probleme.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...