|

Agencija za bankarstvo: Građani sa kreditima u francima imat će znatne probleme

Agencija za bankarstvo: Građani sa kreditima u francima imat će znatne probleme
12
Klix.ba
16.1.2015. u 14:28
27
komentara
12

dijeljenja
Agencija za bankarstvo: Građani sa kreditima u francima imat će znatne probleme
Ukidanjem privremene mjere Centralne banke Švicarske, koja se odnosila na ograničavanje kursa franka u odnosu na euro, posljednjih dana su doveli do naglog i visokog rasta kursa, a posljedično s tim i u odnosu na konvertibilnu marku.
"Navedeni rast kursa švicarskog franka imat će znatne negativne efekte na građane i privredne subjekte u Bosni i Hercegovini koji imaju kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima", saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Iz Agencije su podsjetili da ukupan iznos kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, koje su plasirale banke u Federaciji BiH sa 30.11.2014. godine iznosi 150 miliona KM i odnosi se na jednu banku sa sjedištem u FBiH.

Predstavnici Agencije za bankarstvo FBiH stupili su u kontakt sa predstavnicima banke, u cilju pronalaženja modaliteta kojim bi se smanjio negativan utjecaj koji je izazvala nagla promjena švicarskog franka i koji bi olakšao situaciju za stanovništvo koje ima kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima.

"Jedan od modaliteta koji se razmatra je mogućnost da banka klijentima ponudi konverziju njihovih kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u kredite u konvertibilnim markama, ili u kredite sa valutnom klauzulom u eurima, po kursu koji je važio za švicarski franak na dan ukidanja privremenih mjera Centralne banke Švicarske", stoji u saopštenju Agencije.

Također, predstavnici Agencije za bankarstvo FBiH će sa predstavnicima banke razmotriti i druge opcije i modalitete, u cilju ublažavanja navedenih negativnih efekata.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...