{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Švicarski franak vredniji od eura!

Piše: I. P./Klix.ba
16.1.2015. u 16:07
78
78
Švicarski franak vredniji od eura!
78
Švicarski franak vredniji od eura!
Foto: AFP
Švicarski franak danas je postao jači od eura, a nakon što je Centralna banka Švicarske u četvrtak ukinula pravilo o minimalnom kursu.
Švicarska centralna banka napustila je trogodišnji minimalni kurs od 1,20 franaka za jedan euro. To znači da franak nije mogao biti vredniji od zadanog iznosa.

U minutama nakon objave o suspendovanju pravila, berze su zabilježile porast vrijednosti valute, a trenutno se nalazi na vrijednosti od 0,98 franaka za jedan euro.

U toku današnjeg dana franak je blago pao nakon jutarnjeg omjera 0,99 franaka za jedan euro, ali je iza 15 sati ponovo počeo rasti.

Minimalni kurs uveden je za vrijeme precijenjenosti švicarske valute i visokog nivoa nesigurnosti na tržištu, a privremena mjera koja je uvedena 2011. godine štitila je ekonomiju od ozbiljne štete.

Izvjesno je da će se promjena vrijednosti franka odraziti na kredite u BiH koji su vezani za švicarsku valutu. Naime, ne smije se zaboraviti da je konvertibilna marka vezana za euro. Upozorenja su došla od lokalnih ekonomskih analitičara, ali i od Agencija za bankarstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: