Finansije
15

Švicarski franak – šta smo naučili?

Sponzorirani članak
Odluka Švicarske centralne banke da ukloni gornju granicu vrijednosti franka ostavila je snažne posljedice na finansijsko tržište širom svijeta a previđa se da će posljedice tek da se osjete. Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje seminar sa ciljem pronalaženja rješenja ove situacije za privredne subjekte u BiH.

Dana 15. januara ove godine je ekstremni i neočivani porast vrijednosti švicarskog franka financijska tržišta širom svijeta ostavio u potpunom šoku i haosu. Odluka Švicarske centralne banke (SNB) da ukloni gornju granicu vrijednosti franka u odnosu na euro, rezultirala je skokom vrijednosti franka u odnosu na dolar od nevjerovatnih 30 posto, odnosno 39 posto u odnosu na euro.

Ovakva odluka Švicarske narodne banke je promijenila odnos valuta na globalnom finansijskom tržištu, vrijednosti plemenitih metala te je ostavila mnoge brokerske kuće u masivnim gubicima. Tako su klijenti američke brokerske kuće FXCM izgubili preko 220 miliona dolara, dok su neke brokerske kuće, poput Aplarija iz Velike Britanije i Excel Markets iz Novog Zelanda, otjerane u bankrot. Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Utjecaji ovog neočekivanog poteza Švicarske centralne banke tek će se osjetiti. Uvoz, izvoz, buduće vrijednosti valuta i plemenitih metala, nezaposlenost, poslovanje kompanija i taktike banaka samo su neke od aspekata na koje je Švicarac utjecao.

Ekonomski fakultet u Sarajevu, shodno ovome, 30. marta 2015. organizuje seminar pod nazivom – "Valutna klazula kod ugovora o kreditu“ gdje će svi prisutni imati priliku da kroz interaktivno predavanje saznaju koji su uzroci novonastale situacije, koje su posljedice i na koji način se banke i klijenti u BiH mogu izboriti sa novim tržišnim uslovima. Biti informisan i spreman na ono što budućnost tržišta donosi je prijeko potrebno kako za poslovna, tako i za fizička lica.

Predavači na seminaru su Prof. dr. sc. Milić Simić i Doc. dr. sc. Džafer Alibegović.

Više informacija o seminaru možete pogledati na ovom linku.