Finansije
111

Švicarski franak: Stručnjaci iz BiH ponudili rješenje, na potezu banke i građani

Klix.ba
Džafer Alibegović (Foto: Klix.ba)
Džafer Alibegović (Foto: Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan seminar o temi valutne klauzule kod ugovora o kreditu, a koja je direktno vezana za problem nastao skokom švicarskog franka u odnosu na euro.

Predavači su akademici sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, profesor Milić Simić kao idejni tvorac smjernica rješenja i docent Džafer Alibegović.

"Mi imamo kontroverzna zbivanja vezana za snažnu promjenu švicarskog franka prema drugim valutama, a posebno prema euru za koji je vezana naša konvertibilna marka. To je poskupjelo finansiranje u švicarskom franku, pa čak i kredita koji izvorno nisu bili u francima, ali je njihova otplata valutnom klauzulom vezana za tu valutu", rekao je za Klix.ba Džafer Alibegović, član Katedre za finansije Ekonomskog fakulteta.

Kako je rečeno, zadatak predavača nije zauzimati stranu, s obzirom na to da postoji vrsta nesporazuma i konfrontacije između banaka sa jedne i korisnika kredita s druge strane.

"Mi zapravo želimo da uz objašnjenje pravnih temelja zaključivanja takvih ugovora sve dovedemo u domen regulatornog okvira i da sugerišemo moguće pravce ka rješenjima", rekao je Alibegović.

Mogući pravci rješenja uključuju ograničavanje kretanja deviznog kursa uz pomoć valutnih ovratnika.

"Za rješenja je potrebna dobra volja obje strane, i banaka i korisnika. Mi ne mislimo da je dobro za banke da se striktno drže ugovora u situaciji kakva je ova. Također, ne mislimo da su banke predviđale ovakav razvoj scenarija i da je za korisnike svakako bilo koje rješenje bolje nego zadržavanje u trenutnoj situaciji", objasnio je Alibegović.

Ključ razumijevanja, kaže Alibegović, jeste da obje strane moraju prepoznati šta mogu izgubiti, a ne šta mogu dobiti iz cijelog problema.

"Ovo nisu situacije u kojima se posebno dobija, iako se možda čini da su banke u dobitku. Nisu, jer to predstavlja određeni poslovni problem", zaključio je Alibegović.

Prihvatljiva rješenja koja su danas prezentovana protežu se od pravične izmjene ugovora do drugih odredbi kao što su preispitivanje ugovora svakih pet godina. Prilikom predloženih izmjena ugovora valutna klauzula se ne bi ukidala, ali bi banka smanjila zahtjev usljed vanredne okolnosti kao što je skok kursa.