Delikatan balans
59

"Meko slijetanje" italijanske ekonomije: Zašto je stopa inflacije u Italiji niža u odnosu na ostatak Evrope

B. R.
Rim (Foto: EPA-EFE)
Rim (Foto: EPA-EFE)
Stopa inflacije u Italiji je ovaj mjesec porasla na 1,3 posto, ali je rast inflacije sporiji od očekivanog. Zapravo se italijanska ekonomija smatra dobrim primjerom "mekog slijetanja".

Ekonomska aktivnost ove države je značajno usporena u odnosu na period 2021. i 2022. godine, što je bilo dovoljno da se inflacija ublaži. Inflacija se ublažila bez da se uzrokovala recesija. Uspio se postići delikatan balans kao nečemu što centralne banke teže usljed rasta cijena.

Inflacijski trendovi u Italiji

Godišnja stopa potrošačke inflacije u Italiji je ovaj mjesec porasla sa 0,8 posto na 1,3 posto. Očekivalo se da će ta stopa porasti na 1,4 posto. Nadalje, mjesečna stopa inflacije je porasla za 0,1 posto, a očekivalo se da će porasti za 0,2 posto.

Blagi rast inflacije je posljedica smanjenja cijena energenata (sa 17,3 posto iz februara na 10,8 posto u ovom mjesecu). Niže su i cijene prehrambenih proizvoda (sa 4,4 posto iz februara na 2,6 posto u ovom mjesecu). Iznos ukupne potrošačke korpe je također manji. Bazna inflacija iznosi 2,4 posto, što je povećanje za 0,1 posto u odnosu na februar ove godine.

Godišnja stopa inflacije u Italiji je smanjena za više od 10 procentnih poena otkako je u oktobru 2022. bila na najvećem nivou u posljednjih 40 godina - tada je iznosila 11,8 posto. Tako da je godišnja stopa inflacije u ovoj zemlji značajno ispod prosjeka eurozone. Naime, prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni je u februaru iznosila 2,6 posto i očekuje se da će zaključno s martom iznositi 2,5 posto.

Zašto je italijanska inflacija toliko smanjena

Značajnom smanjenju inflacije u Italiji su doprinijeli istovremeni rast ponude i smanjenje potražnje. Monetarna politika je posljednjih godina u osnovi učinkovito utjecala na italijansku ekonomiju. Naime, rastom kamatnih stopa, odlukom Evropske centralne banke (ECB), stanovništvo i kompanije su destimulisani da uzimaju kredite. To je za posljedicu imalo usporenje privrede i učinkovito ublažavanje inflacije.

Inflacijske prognoze

Prema posljednjim procjenama Evropske komisije, inflacija u Italiji će ove godine iznositi 2,0 posto i 2,3 posto tokom sljedeće godine. Očekuje se da će inflacija biti podstaknuta rastom plata, posebno u javnom sektoru.

Ekonomista Intesa San Paolo Banke Paolo Mameli je napomenuo da se očekuje da će stopa inflacije u Italiji ostati značajno niža od prosječne stope inflacije u eurozoni. Podsjetio je da je bazna inflacija u Italiji u posljednje dvije godine konstantno bila ispod prosjeka eurozone. I Mameli pretpostavlja da će italijanska inflacija porasti tokom ove godine, ali da će ostati blizu željenih dva posto.

Najviše je važno to da ublažavanje inflacije nije praćeno ekonomskim padom i pogoršanjem uslova za zapošljavanje. Pojedini analitičari smatraju da je Italija uspjela izvesti "meko slijetanje", učinkovito se noseći s umjerenim rastom i kontrolirajući inflaciju, piše Euronews.