Finansije
3

Ljubljana mora učiniti više da izbjegne pomoć

SRNA
Banka Slovenije
Banka Slovenije
Eurozona će izvršiti pritisak na Sloveniju da pooštri mjere koje je predstavila prošle sedmice s ciljem rješavanja bankarskih i fiskalnih problema i time izbjegne da postane šesta članica bloka koja će zatražiti finansijsku pomoć.

"Moraćemo da izvršimo pritisak na Sloveniju, jer najavljene mjere nisu dovoljne. To još nije dosljedan i snažan program", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Slovenija je prošle sedmice obećala da će prodati 15 državnih firmi i povećati porez na dodatu vrijednost (PDV) kako bi izbjegla stranu pomoć, ali do sada nije mnogo odmakla i kasni u smanjenju potrošnje, što je neophodno za stabilizaciju finansija.

Većinom državne banke u Sloveniji "guše" se u lošim zajmovima od sedam milijardi evra i potrebna im je rekapitalizacija.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble rekao je da bi Slovenija "mogla da se izvuče" bez pomoći, ali mjere koje je Ljubljana najavila nisu dovoljne.

"Slovenija kaže da im pomoć ne treba. Mislim da su u pravu, ali oni moraju da provedu odgovarajuće mjere", rekao je Schaeuble novinarima po dolasku na redovan sastanak ministara finansija eurozone u Briselu.

On je dodao da to uopšte nije lako ni za jednu zemlju, prenosi Reuters.

Dosadašnje vlade Slovenije izbjegavale su nepopularne poteze kao što su prodaja državnih firmi, uključujući banke, i reforma socijalnog sistema i tržišta rada.

Međutim, loši zajmovi, koji su uzeli maha nakon globalne finansijske krize, izbacili su na vidjelo kulturu kronizma i korupcije, gdje su državne banke odobravale riskantne zajmove biznismenima sa političkim vezama.

Vladin plan reforme uključuje transfer 3,3 milijarde eura loših zajmova tri najveće državne banke - NLB, Nova KBM i Abanka Vipa, u novoformiranu "lošu banku".

Kronizam je imenovanje na ili dodjeljivanje istaknutih položaja prijateljima, bez obzira na njihove kvalifikacije za te položaje.