Tehnološki div
31

Huawei prevazišao američke sankcije i ostvario rast veći nego u prethodne četiri godine

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kineska telekomunikacijska kompanija Huawei je 2023. rasla brže nego četiri godine, jer je odbacila uticaj američkih sankcija.

Prihodi su porasli za skoro 10% na 704,2 milijarde juana pošto je kompanija sa sjedištem u Shenzhenu uživala u oporavku u segmentu potrošača, koji uključuje pametne telefone.

Ovaj učinak znači da je Huawei prkosio učinku sankcija koje su uvele SAD 2019. godine, kada je Bijela kuća Donalda Trumpa optužila kompaniju da predstavlja sigurnosni rizik, što Huawei negira.

Velika Britanija je također obećala da će 2020. ukloniti Huawei iz 5G infrastrukture do 2027. godine, zbog sličnih zabrinutosti, što je izazvalo bijes Kine zbog odluke koju je donijela britanska vlada, ali za koju je izgleda zaslužan Trump.

Uprkos ograničenjima, prošla godina je bila treća uzastopna godina rasta za Huawei, koji je prijavio pad prihoda 2021. godine, kada je iscrpio svoje zalihe mikročipova.

Međutim, prihodi su i dalje ispod svog maksimuma iz 2020. od 891,3 milijarde juana.

Na prošlogodišnjem događaju kompanije, Meng Wangzhou, financijski direktor Huaweija i kćerka osnivača kompanije, objavila je da Huawei više nije u kriznom stanju.

“Prošli smo kroz mnogo toga u proteklih nekoliko godina, ali kroz jedan izazov za drugim, uspjeli smo rasti,” rekao je u petak predsjednik Huaweija Ken Hu.

Neto profit Huaweija za 2023. porastao je za 144,5 posto na 87 milijardi juana, s maržom koja se više nego udvostručila u odnosu na prethodnu godinu na više od 12 posto.

Nešto od toga došlo je od tekućeg prihoda od prodaje svog brenda pametnog telefona Honor, koji je Huawei istovario u novembru 2020., saopćila je kompanija.

Huaweijev posao s pametnim telefonima je napredovao uprkos neprijateljstvu britanske vlade i američkih sankcija, koje ometaju njegovu sposobnost da napravi ključne alate za proizvodnju čipova

U septembru je Huawei proizveo 5G pametni telefon koristeći napredni silikonski čip na skali minijaturizacije za koju se misli da je izvan njenih mogućnosti zbog ograničenja izvoza predvođenih SAD, kažu analitičari.

Njegov Mate 60 Pro pokreće novi Kirin 9000s čip koji je napravljen u Kini od Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) u dijelimično državnom vlasništvu, saopćila je analitička firma TechInsights.

Dok je Huaweijevo osnovno poslovanje IT infrastrukture ostalo stabilno, njegovo poslovanje u cloudu poraslo je za više od petine, generirajući prihod od 55,3 milijarde juana.

Huaweijev četverogodišnji posao sa softverom i komponentama za pametne automobile također je zabilježio brz rast, iako sa mnogo manje baze, za 128,1% u odnosu na prethodnu godinu na 4,7 milijardi juana.

Huawei je prošle godine najavio da će izdvojiti jedinicu za pametne automobile u novu kompaniju.