Imaju novo partnerstvo
17

Toyota se udružila s Huaweijem, želi ubrzati razvoj "pametne" vožnje

D. B.
Insajderi tvrde da Toyota namjerava integrisati sistem u svoje automobile, koji je razvijen u saradnji s Huaweijem.

Riječ je o sistemu koji će donijeti napredak u sigurnosti, ali i povećanje na polju automatizacije.

U ovoj saradnji će Huawei osigurati hardverski kostur, dok je Momenta zadužena za softver. Toyota će zadržati kontrolu nad korisničkim iskustvom, napravit će finalna podešavanja i kontrolisati integraciju.

Cilj partnerstva je da se unaprijede tehnologije za pomoć vozaču, kao i da se Toyotini automobili podignu na više nivoe autonomije. Zvanična potvrda se očekuje na nadolazećem Sajmu automobila u Pekingu, koji se vraća nakon četiri godine.

Toyota je ranije radila s Huaweijem na pametnim kokpitima i povezanim sistemima za vozila. Japanski proizvođač je podržao i Momentino Series C finansiranje, što objašnjava zašto je kompanija spremna koristiti njenu tehnologiju.

Za Toyotu je ključno ostaviti veći trag na kineskom tržištu, gdje trenutno nudi električna vozila bZ3 i bZ4X, no nijedno od njih ne stoji najbolje. Usvajanje naprednih pametnih sistema vožnje ima potencijal da redefiniše Toyotin imidž kao tehnološki pametnog proizvođača automobila, što je ključno za jačanje konkurentnosti na tržištu električnih vozila koje se brzo razvija.