Borba protiv inflacije
6

Evropska centralna banka ove sedmice donosi odluku da li će značajno dići kamatne stope

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čelnici Evropske centralne banke će u četvrtak održati razgovore na kojima će odlučiti da li će kamatne stope dići za više od predviđanih 50 indeksnih bodova kako bi se suprostavili visokoj inflaciji koja je pogodila eurozonu.

Informacije su za Reuters potvrdila dva izvora direktno vezana za tok pregovora. Također, čelnici će pokušati postići dogovor o pružanju pomoći zaduženim zemljama kao što je Italija, ali pod uslovom da se drže pravila Evropske komisije o reformama i budžetskoj disciplini.

Izvori su takđer rekli da su i dalje moguće varijante da se kamatne stope podignu za 25 ili 50 indeksnih bodova, ali je prijetnja recesije načinila neke od guvernera oprezniim u pogledu gušenja ekonomskog rasta.

Ranije je ECB najavila da bi mogla da postepeno diže kamatne stope, prvo za 25 bodova u julu te onda sa odlučnijim korakom u septembru. Ipak, nedugo nakon ovoga šefica ECB-a Christine Lagarde je rekla kako u trenutnoj situaciji postepeno dizanje se ne čini prikladnim.

Inflacija u eurozoni je prošlog mjeseca iznosila 8,6 posto i očekuje se da nastavi rasti do jeseni nošena rastućim cijenama energenata i hrane. Nakon toga se predviđa usporavanje rasta ali bi i u 2024. godini mogla biti veća od cilja od 2 posto.