EU uvela samo štedljive sijalice
0
Edisonove sijalice od danas su prošlost
Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U EU kad se razbije stedljiva sijalica moraju se zvati komunalci da pociste jer se smatra kao otrovni otpad,a to svi sute i niko ne govori o stetnosti stedljive sijalice,ako nista bar mi je drago sto ce u BiH bar zasad jos uvijek biti dobrih starih "obicnih" sijalica
Sve je ovo jos jedna zavjera. Znaci, ne teorija zavjere, nego zavjera. bas kao sto je bilo prije stotinjak godina http://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel
Jedna ekonomicna sijalica na zapadu kosta 2-3$ dok obicna kosta 50 centi.
Uštediš nešto malo na potrošnji energije, ali to nadoknadiš cijenom sijalice koja ide i preko 10 KM. Da su dugoročne kako ih reklamiraju pa u redu, ovako doviđenja.
Prema cijeni ove nove sijalice da bi bila ekonomicna morala bi trajati najmanje tri godine ja jos nisam naisao na takvu a koristim ih vec godinama, znaci stede energiju to je tacno a povecavaju troskove korisnika to je jos tacnije, ako nije nek mi neko preporuci sijalicu koja ce trajati tri godine da je odmah kupim
Odavno se u praksi ne koristi moja sijalica već sijalica sa volframovom niti, a ta je početkom dvadesetog stoljeća po prvi put napravljena u Zagrebu, a to je ondašnja AUSTROUGARSKA.
Štedna sijalica ima žive u sebi i zbog toga se ne smije bacati u obični otpad nego ima tretman odlaganja kao i potrošene baterije (BAREM JE TAKO U EU ali ne i Zemlji Bosni), a živa je teški metal i ima kancerogeno dejstvo. Mada u bosanskim zdravstvenim ustanovama razbijene toplomjere jednostavno bacaju u smeće a živu koja iz njih iscuri ljekari i sestre rastrljaju nogom po podu.
Problem trajnosti kod obicnih sijalica je u paljenju i gašenju, postoji sijalica u americi koja svijetli 100godina tj nikad se ne gasi :)
one stedljive sijalice su uzas, ocoraviti samo
OPET PRODAJA MAGLE, I GOMILANJE NOVČIĆA.
A na kutiji stoji znak zabrane bacanja u smeće nakon korištenja..
...i ova od 20 vati, svjetlosne temperature 2700 kelvina, tako žalosno svjetlo daje...