EU uvela samo štedljive sijalice
0

Edisonove sijalice od danas su prošlost

SRNA
Od danas se u EU koriste samo takozvane štedljive sijalice, koje su pet puta efikasnije i troše od 60 do 80 posto manje struje od dosadašnjih.

Sijalice sa vlaknom od volframa, nastale krajem 19. veka, povučene su iz prodaje u svim zemljama Evropske unije. Računa se da će godišnja ušteda po tom osnovu u EU biti jednaka potrošnji struje Rumunije, prenose mediji.

Zbog veoma niskog koeficijenta korisnog dejstva dosadašnjih sijalica, koji praktično iznosi svega pet do 10 posto upotrijebljene energije koja se pretvara u svjetlost, a ostalo ide na toplotu, EU je 2008. godine donijela zakon o postepenom povlačenju iz prodaje.

Francuska je 2009. godine zabranila upotrebu sijalica od 100 vati, 2010. godine od 60 vati. Zatim 2011. godine od 40, a od danas neće biti ni sijalica od 25 vati.

Klasična sijalica, koju je izumio engleski naučnik Joseph Wilson Swan, a unaprijedio Thomas Edison krajem 19. vijeka, bit će zamijenjene fluorescentnim, halogenim i LED sijalicima.

Ubuduće će u domaćinstvima EU, ali i u sistemima javne rasvjete biti korištene savremene štedljive sijalice, kao evolutivni nasljednici fluorescentnih cijevnih sijalica, pronađenih još tridesetih godina dvadesetog vijeka.

Jedna fluo-cijev proizvodi dovoljno jaku svjetlost uz manju potrošnju struje, ali je zbog njene "neprirodne" svjetlosti, treperenja i velikih dimenzija njena upotreba svedena na minimum.

Savremene, štedljive sijalice, iako rade po istom principu, znatno su unaprijeđene. Sastavljene su od posebno oblikovane, minijaturne, fluo-cijevi i posebne elektronike, a veličina joj je ista kao kod običnih sijalica sa užarenim vlaknom.

Štedljiva sijalica proizvodi jaku i mirnu svjetlost, čiji spektar odgovara ljudskom oku i troši u prosjeku i do 80 posto manje električne energije.

Štedljiva sijalica od 20 W emituje istu količinu svjetlosti, kao i Edisonova sijalica od 100 vati, i njen eksploatacioni vijek je od osam do 12 puta duži.

Vezani članci