Projekti EU o efikasnom korištenju energije neisplativi

S
SRNA
14.1.2013. u 17:02
0
3
Projekti EU o efikasnom korištenju energije neisplativi
0
Projekti EU o efikasnom korištenju energije neisplativi Foto: Anadolija
Projekti EU o efikasnom korištenju energije izloženi su kritikama kao "neisplativi" poslije revizije koja je provedena u nekoliko zemalja.
Provjereni su projekti u Češkoj, Italiji i Litvaniji, zemljama koje su u periodu od 2007. do 2013. godine dobile najviše novca za takozvane zelene projekte.

Vlasti ovih zemalja koristile su dobijena sredstva za obnovu zgrada, ali će se ulaganja isplatiti u prosjeku tek za 50 godina, što je "više nego predug period", navodi se u revizorskom izvještaju, prenio je BBC.

U nekim slučajevima uštede će početi da se ostvaruju tek za 150 godina, što prevazilazi očekivani životni vijek objekata o kojima je riječ.

EU je u okviru mjera za podsticanje korištenja zelenih izvora energije sebi postavila cilja da poveća energetsku efikasnost za 20 odsto do 2020. godine.

Revizori su razmotrili 24 projekta iz ove oblasti, koje su zajedno finansirali Fond za koheziju i Evropski fond za regionalni razvoj. Nacionalne vlade takođe učestvuju određenim procentom u finansiranju ovakvih projekata na svojim teritorijama.

Revizori su naglasili da Evropska komisija, koja raspolaže sredstvima iz budžeta EU, treba da osigura da takvi projekti prođu temeljne procjene i da se obavi analiza njihove isplativosti.

EU je u septembru pozvala energetske kompanije da ubuduće smanjuju isporuku energije potrošačima za 1,5 posto godišnje, a od nacionalnih vlasti zatraženo je da izvrše restauraciju najmanje tri posto javnih objekata, kako bi se u njima trošilo manje energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: