13 radnika ispraćeno u penziju
0

Centrotrans Eurolines obilježava 64 godine postojanja

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kompanija Centrotrans Eurolines obilježila je danas u svojoj Auto bazi Sarajevo 64 godine postojanja i 49 godina rada pod imenom Centrotrans.

U tom vremenskom razdoblju, kako je kazao generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić, kompanija je prošla kroz mnoga iskušenja uzrokovana privrednim krizama i društvenim promjenama. Zahvaljujući prevashodno uposlenicima, i u najtežim vremenima, kako je dodao, uvijek su pronalazili način da održe kompaniju i budućim pokoljenjima ostave uzoran kolektiv kakav je danas Centrortrans.

"Centrotrans Eurolines, kao društveno odgovorna kompanija ima obavezu da stanovnicima Kantona Sarajevo, Federacije BiH i BiH osigura kvalitetnu prijevoznu i svaku drugu vrstu usluge, ali i radno mjesto i egzistenciju za skoro 500 radnika u matičnoj kompaniji i 200 radnika u četiri kompanije u kojima je naša kompanija većinski vlasnik", istakao je Čengić.

Ono što je, prema njegovim riječima, utjecalo na poslovanje kompanije je pad životnog standarda stanovništa uzrokovan ekonomskom krizom, a zbog nedovoljnog rada inspekcijskih službi i dalje se pogoršava stanje u vezi nelegalnog prijevoza. Uprkos teškim uslovima poslovanja Centrotrans Eurolines je prošle godine nabavio šest novih i osam polovnih autobusa i nastavlja sa modernizacijom voznog parka.

Također, izdvojena su značajna sredstva za kupovinu autobuske stanice u Tešnju, zemljišta u centru Kaknja i poslovnog prostora u Olovu. Povećan je broj prevezenih putnika i ukupnog prihoda čime je omogućeno da 2011. završe sa pozitivnim poslovnim rezultatom. "Namjera nam je da i ove godine nastavimo sa ulaganjima, kako u obnovu voznog parka, tako i u kupovinu određenog broja kompanija čime želimo povećati tržišni udio u prijevozu putnika u BiH", kazao je Čengić.

Čestitke Centrotrans Eurolinesu uputili su među ostalima ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić. Radnici i rukovodstvo, kako je kazao Hadžić, uspjeli su ovu kompaniju razviti i svrstati u uski krug bh. kompanija evropskih kapaciteta. Članovi tog kolektiva, kazao je Lulić, izgradili su kompaniju koja je danas dostojan reprezentant BiH na međunarodnom planu i Kantona Sarajevo u domaćem saobraćaju.

Na prigodnoj svečanosti 13 radnika ove kompanije je ispraćeno u penziju, a za najboljeg radnika u 2011. godini proglašen je vozač autobusa Ramiz Prašović.