biznis
0

Centrotrans Eurolines: Uspješna poslovna 2011. godina

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Kompanija Centrotrans Eurolines, čija je osnovna djelatnost prijevoz putnika, okončala je uspješno poslovnu 2011. godinu i namjerava taj trend zadržati i u 2012., rečeno je na današnjoj pres-konferenciji

U prošloj godini autobusi ove kompnije prevezli su do odredišta 5.214.732 putnika.

Generalno, prihod je veći za sedam posto, firme kćerke su također uspješno poslovale, dok pređena kilometraža i broj prevezenih putnika nisu stagnirali u odnosu na 2010., rekao je na pres-konferenciji generalni direktor Safudin Čengić.

Najuspješniji segment poslovanja bila su turistička putovanja.

Centrotrans je zadržao isti broj zaposlenih kao 2010. godine, 483, svakom bez dana kašnjenja izmirio plaće koje inače imaju tendenciju blagog rasta, kao i regres za godišnji odmor, naveo je Čengić uz napomenu da je 21 osoba bila u pripravničkom statusu prošle godine.

Direktor posebno ističe investicije od 4,8 miliona KM u 2011., i to u situaciji kad mnogi nisu mogli ni pomišljati na ulaganja u tehnologiju, kako je dodao.

Najviše od toga, 3,66 miliona, investirano je u nabavku novih autobusa i minibusa a ostalo najvećim dijelom u objekte.

Kompanija namjerava zadržati pozitivan poslovni trend i u 2012. godini te najavljuje 4,5 miliona investicija u vozni park i dijelom u građevinske objekte.

Kao najveće poslovne probleme navodi nelojalnu konkurenciju, sistemski neuređenu oblast cestovnog prijevoza te povećanje cijena nafte, repromaterijala, rezervnih dijelova, guma.